. Ma Emma napja van.
Pécs kiemelt szerepben
2018-01-09 20:39:30
Pécs kiemelt szerepben

Pécs kiemelt szerepben

Hatályba lépett a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény, s ennek alapján módosult a közigazgatási és munkaügyi bíróságok hatásköre és illetékességi területe is.

A húsz közigazgatási és munkaügyi bíróság közül nyolc regionális kiemelt bíróságként működik tovább, többek között  a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is, ami Baranya, Somogy és Tolna megyei közigazgatással kapcsolatos ügyek - hatósági eljárások, döntések,  mulasztások - felülvizsgálatában, mint kiemelt bíróság jár el.  Kivételek ez alól a társadalombiztosítási, szociális és gyermekvédelmi ellátással, illetve az állami foglalkoztatási szervekkel -munkaügyi központ - által nyújtott ellátással, vagy támogatással kapcsolatos perekben, továbbá a közigazgatási szerződéssel, vagy közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos peres ügyekben a Kaposvári és a Szekszárdi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság továbbra is rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel.

A munkaügyi ügyeket érintő változások, hogy a közszolgálati jogviszonnyal összefüggő perek ezentúl közigazgatási pernek minősülnek. A közszolgálati jogviszonyban foglalkoztatott felperes azonban továbbra is a munkavégzés helye, illetve állandó lakhelye szerinti közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordulhat keresetével. További fontos változás még, hogy közigazgatási perekben a régió területéhez tartozó mindhárom közigazgatási és munkaügyi bíróság határozataival szembeni fellebbezést kizárólagos illetékességgel a Fővárosi Törvényszék lesz jogosult elbírálni.

Az új szabályokat a január 1. napján vagy azt követően benyújtott keresetlevelek alapján indult eljárásokban kell alkalmazni. Az elmúlt év végéig, december 31-ig első fokon folyamatban lévő peres ügyeket  változatlanul a már eljáró közigazgatási és munkaügyi bíróság tárgyalja.

Az immár regionális szerepet is betöltő Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jár el ettől az évtől az adózással és építési ügyekkel kapcsolatos perekben. A megemelkedett ügyszám miatt nemcsak a bírák száma nő majd az elkövetkező években, hanem új helyre is költöznek. A Rákóczi úton a Telekom épületében működnek tovább, amelyben már folyik a korszerű technikával felszerelt tárgyaló termek kialakítása.

Utoljára frissítve: 2018-01-09 20:40:46

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>