. Ma Béla napja van.
Pécsett épültek az első panelek
2016-08-03 01:26:38
Pécsett épültek az első panelek

Pécsett épültek az első panelek

Pécs új városrésze  Uránváros hatvan évvel ezelőtt jött létre, tervezője a hazai építészet "öregjeinek" egyike, Dénesi Ödön volt.

A városrész lakói számos programmal idézik fel a kezdeteket, amikor is az 1950-es években elindult, a maga nemében egyedi urbanisztikai fejlesztés, ugyanis itt épültek meg hazánk az első panelházai. A pécsi uránbányák megnyitása és felfuttatását követően fontossá vált az ott dolgozó bányászok lakhatási problémáik megoldása. Az első lakásokat 1956. október 23-án adták át a Hajnóczy utcában, majd ezt követően közel 20 éven át alakult ki a városrész jelenlegi  arculata.

A fél évszázados viszonylagos változatlanságot követően,amikor Pécs  elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, az ehhez kapcsolódó
program keretében megújult a Mecsek Áruház és a Szilárd Leó Park környéke. A parkban pavilon, vízmedence és új játszótér is épült. Újabb műalkotások kerültek ki köztereire, megújultak közparkjai.

Az elmúlt években újabb fejlesztések valósultak meg, amelynek során  számos iskola, óvoda, közintézmény újult meg, az elkövetkezendő esztendőkben pedig többek között a piaccal folytatódik a sor.

A Pécsi Kulturális Központ a jubileum alkalmából színes programokkal várja a városrész lakóit. Ismét lesz Szomszédünnep és családi nap, az Uránvárosi Nyári Esték keretében pedig  táncházak, szabadtéri koncertek és „sámli mozi” is.

A városrész iskoláinak tanulói az Uránvárosi Projekthét keretében ismerkedhettek meg a lakótelep történetével, építészeti jellegzetességeivel. E mellett Fedezd fel Uránvárost! címmel egy hetes nyári napközis tematikus tábort is szerveztek alsós diákoknak, akik többek között olyan kérdésekre kaphattak választ, hogy hol találhatók uránlelőhelyek, hogyan indult a lakótelep építése, hogyan változott meg az ott élők összetétele az évtizedek alatt, valamint túrát szerveztek részükre a Jakab hegyre, ahonnan a ma már felhagyott bányákra látni.   Ősszel a táborban készült  fotókból, installációkból kiállítás nyílik.

 E mellett konferenciát rendeznek Uránváros történetéről, s bemutatásra kerül a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Kara Urbanisztika Tanszékének tulajdonában lévő Dénesi Ödön hagyatékából, ami eddig még sehol nem volt látható, s az építész rajzait, terveit, levelezéseit és Uránváros eredeti makettjét tartalmazza. A jubileumi év kiváló alkalmat teremt ennek az értékes anyagnak - akár tudományos igényességgel történő – feldolgozására is. Tervek között szerepel az Uránvárosi tanösvény létrehozása is.

További híreink
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>