. Ma Vince napja van.
Pécsett határozták meg a koronavírus teljes genetikai kódját
2020-03-21 20:59:25
Pécsett határozták meg  a  koronavírus teljes genetikai kódját

Pécsett határozták meg a koronavírus teljes genetikai kódját

A koronavírus teljes genomját Magyarországon először sikerült meghatározni.

A Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont, prof. dr. Jakab Ferenc vezette Virológiai kutatócsoportjának, valamint a kutatóközpont, dr. Gyenesei Attila vezette Bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében elsőként sikerült hazánkban meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami  fontos mérföldkő a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére.

Mint Jakab Ferenc virológus elmondta, őt érte az a megtiszteltetés, hogy hazánkban ő vezetheti a Koronavírus Kutató Akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése. Ezen belül a fertőzési és terjedési mechanizmus vizsgálata, a lehetséges megelőző lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. Hangsúlyozta, hogy a mostani eredmény is egyértelműen jelzi, az ilyen jellegű szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert.

A pécsi Virológiai kutatócsoport, dr. Kemenesi Gábor irányításával, első lépésként közvetlenül egy magyar fertőzött betegtől vett garatváladék mintáját a nemzetközi protokoll alapján dolgozta fel. Ezt követően a központ Genomikai és Bioinformatikai laboratóriumának munkatársai, Urbán Péter és Tóth Gábor Endre, új generációs szekvenálási technológiát alkalmazva határozta meg a vírus genetikai kódját. A nagy mennyiségű adat feldolgozását és elemzését  pedig a Bioinformatikai kutatócsoport munkatársa, dr. Herczeg Róbert végezte.

A kutatócsoportok szoros együttműködése és a kidolgozott eljárás lehetővé teszi, hogy a teljes munkafolyamatot hazánkban a lehető leggyorsabban lehessen elvégezni a további igazoltan pozitív minták esetén is a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.

Utoljára frissítve: 2020-03-21 21:00:19

További híreink
Az időjárás márciusi játéka
Március közepén kellemes tavaszias meleg jellemezte hazánk időjárást.
2020-04-04 20:57:58, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Bázisintézmény lett a Gandhi
Az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett a pécsi Gandhi Gimnázium.
2020-04-01 18:04:39, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
Kijárási korlátozást vezetnek be szombattól az ország egész területén.
2020-03-27 20:44:35, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Nőnapon adták át az Év női példaképe díjakat.
Bővebben >>