. Ma Márk napja van.
Pécsett határozták meg a koronavírus teljes genetikai kódját
2020-03-21 20:59:25
Pécsett határozták meg  a  koronavírus teljes genetikai kódját

Pécsett határozták meg a koronavírus teljes genetikai kódját

A koronavírus teljes genomját Magyarországon először sikerült meghatározni.

A Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont, prof. dr. Jakab Ferenc vezette Virológiai kutatócsoportjának, valamint a kutatóközpont, dr. Gyenesei Attila vezette Bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében elsőként sikerült hazánkban meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami  fontos mérföldkő a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére.

Mint Jakab Ferenc virológus elmondta, őt érte az a megtiszteltetés, hogy hazánkban ő vezetheti a Koronavírus Kutató Akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése. Ezen belül a fertőzési és terjedési mechanizmus vizsgálata, a lehetséges megelőző lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. Hangsúlyozta, hogy a mostani eredmény is egyértelműen jelzi, az ilyen jellegű szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert.

A pécsi Virológiai kutatócsoport, dr. Kemenesi Gábor irányításával, első lépésként közvetlenül egy magyar fertőzött betegtől vett garatváladék mintáját a nemzetközi protokoll alapján dolgozta fel. Ezt követően a központ Genomikai és Bioinformatikai laboratóriumának munkatársai, Urbán Péter és Tóth Gábor Endre, új generációs szekvenálási technológiát alkalmazva határozta meg a vírus genetikai kódját. A nagy mennyiségű adat feldolgozását és elemzését  pedig a Bioinformatikai kutatócsoport munkatársa, dr. Herczeg Róbert végezte.

A kutatócsoportok szoros együttműködése és a kidolgozott eljárás lehetővé teszi, hogy a teljes munkafolyamatot hazánkban a lehető leggyorsabban lehessen elvégezni a további igazoltan pozitív minták esetén is a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.

Utoljára frissítve: 2020-03-21 21:00:19

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>