. Ma Petra napja van.
Pécsett tartja kongresszusát a FUEN
2023-09-01 02:17:11
  Pécsett tartja kongresszusát a FUEN

Pécsett tartja kongresszusát a FUEN

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója Európa legnagyobb kisebbségvédelmi ernyőszervezete szeptemberben Pécsen tartja meg kongresszusát.

Szeptember 7-10. között Pécs ad otthont az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN 67. Kongresszusának. Az 1949-ben alapított  szervezet az őshonos nemzeti kisebbségek, nemzetiségek, nyelvi közösségek legnagyobb ernyőszervezete, több mint száz tagszervezete van 36 országból. A mintegy kétszáz küldött és meghívott a német közösség mellett a régióban élő többi nemzetiség intézményrendszerével és kultúrájával is megismerkedik a számukra kulturális autonómiát biztosító magyarországi nemzetiségi törvény elfogadásának 30. évfordulóján.

A kongresszus idei házigazdája a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

"Nagy öröm számunkra, hogy 2008 óta másodszor vendégól láthatjuk a kongresszust Pécsett, és egyben kötelezettség is, amit nagyon komolyan veszünk" – hangsúlyozza Hock-Englender Ibolya, a házigazda szervezet elnöke. Pécs (Fünkirchen – Pécuh) méltán tekinthető a kongresszus ideális helyszínének, hiszen a magyarokon kívül tizenegy nemzetiség él itt: örmények, bolgárok, németek, görögök, horvátok, lengyelek, romák, románok, ruszinok, szerbek és ukránok.

„Magyarországnak kiemelkedő helye van a FUEN történelmében: 1991-ben itt tartotta első közép-kelet-európai kongresszusát az akkor még csak nyugat-európai tagszervezeteket összefogó ernyőszervezet, és ennek a nyitásnak köszönhetően kétszereződött meg rövid időn belül tagszervezeteinek száma. A rendezvény jó alkalom arra, hogy a magyarországi németek bemutassák az 1991-es kongresszus óta megtett útjukat, és betekintést nyújtsanak közösségi életükbe és intézményrendszerük működésébe" - teszi hozzá Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

A rendezvény nyitónapjának középpontjába  az EU-val szomszédos államokban élő kisebbségek védelme, valamint a kisebbségek demokratikus társadalmakban betöltött szerepe kerül. Továbbá ekkor adják át a 2019-ben alapított FUEN-díjat, amelyet immár negyedik alkalommal ítélnek oda olyan személynek, aki kiemelkedő módon járult hozzá az európai őshonos nemzeti kisebbségek és nyelvi csoportok ügyéhez.

A FUEN Kongresszus kerek évfordulóra, a Nemzetiségi törvény elfogadásának  30. ávfordulójára esik. Az Országgyűlés által 1993-ban elfogadott, egyhangúlag támogatott kisebbségi törvény megalapozta a magyarországi nemzetiségek jövőjét és a ma is érvényes és folyamatosan fejlődő kulturális autonómiát. A kongresszus másodiknapján a 13 magyarországi országos nemzetiségi önkormányzat elnökei panelbeszélgetés keretében mutatják be az itt élő nemzetiségek helyzetét és lehetőségeit, így a külföldi vendégek is betekintést nyerhetnek a magyarországi kisebbségvédelem működésébe. A FUEN munkacsoportjainak ülései révén ugyanakkor lehetőségük nyílik arra, hogy a különböző oktatási intézményekben, valamint a nemzetiségek irodáiban tett látogatásokon saját szemükkel is meggyőződjenek a helyzetről.

Szeptember 9-én, szombaton  a FUEN küldöttgyűlésére kerül sor. A három napos esemény kulturális programmal zárul.

További híreink
Gyémánt Díjas tervezőgrafikusok
A Marketing Summit Konferencián adták át az idei év Városmarketing Gyémánt Díjait.
2023-10-02 02:21:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Több ezer beteg életét könnyítik meg
Egy, az egész régióban úttörő újításnak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján már távolról is elvégezhető a Parkinson-kór kezeléséb...
2023-10-01 21:10:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utánanézett kik a meghívói
A Pannon Filharmonikusokkal lépett fel először hazánkban Jennifer Pike.
2023-09-30 21:14:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ebben az esztendőben immár 17. alkalommal kerül sor Pécsen a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóra.
Bővebben >>