. Ma Csongor napja van.
Péntektől láthatók
2016-09-09 02:19:51
Péntektől láthatók

Péntektől láthatók

A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény legújabb darabjait, amelyek péntektől lesznek láthatók a kiállításnak otthont adó Zsolnay Kulturális Negyedben, a gyűjtő jelenlétében mutatták be.

A 2010-ben Pécsre került gyűjtemény folyamatosan bővül, és még az is elképzelhető, hogy a jövőben a Gyugyi-gyűjteményhez újabb helyiségeket kell majd csatolni.

- Azt szeretném megmutatni, hogy milyen különös zseni volt az az ember, akinek ezeket a tárgyakat köszönhetjük – hangsúlyozza Gyugyi László, akinek az általa évtizedeken át gyűjtött Zsolnay tárgyakból létre jött kiállítás megnyitása óta folyamatosan, immár a hetedik alkalommal, bővít újabb műtárgyakkal. -   Zsolnay Vilmos, akinek természetesen csodálatos segítői, művészei voltak, de akárcsak a mi korunkban Steve Jobs, valamilyen különös módon tudta alakítani környezetét, és új és ötleteit gyönyörű formákban megjeleníteni.

Az új darabok között talán legértékesebb Mack Lajos stilizált magyar eozin csutorája szecessziós virágdíszítménnyel, illetve Klein Ármin és Zsolnay Teréz  szerelmeseket ábrázoló festéssel és a tál női portréval, valamint Zsolnay Júlia által tervezett váza, de természetesen szokás szerint minden Zsolnay-műtárgy egy kicsit hozzátesz a pécsi gyűjteményhez, ami megint valamennyivel teljesebbé vált.

Az új tárgyakkal együtt 667-re bővült a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény a Zsolnay Kulturális Negyedben, ami a hat évvel ezelőtti, 2010. szeptember 1-i megnyitón még „csak” 588 tételt számlált.
Pécs 2010-ben a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg Gyugyi Lászlótól a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott mintegy hatszáz darabos kollekciót.

A nyugdíjas elektromérnök több mint négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay-tervrajzokból, fényképalbumokból álló páratlan kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott. A  ritkaságok csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett, Zsolnay a nagyvilágból című könyvből voltak ismertek.   


A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szereplő alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú úgynevezett duplum példány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.
    
A Zsolnay-negyedben látható kollekció Gyugyi László adományaként 2013-ban egy úgynevezett Júlia-vázával és egy kancsófedéllel, 2014-ben huszonhárom, tavaly huszonöt, legutóbb, idén májusban 14 alkotással gazdagodott, köszönhetően annak, hogy a gyűjtő folyamatosan dolgozik a gyűjtemény kiegészítésén.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a...
Bővebben >>