. Ma Ákos, Bátor napja van.
Pénzmosás családi vállalkozásban
2024-01-11 20:48:52
Pénzmosás családi vállalkozásban

Pénzmosás családi vállalkozásban

Jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás és csalás miatt emelt vádat egy bűnszervezet tagjai ellen a Pécsi Járási Ügyészség.

 A vádirat szerint a 38 éves nigériai állampolgárságú férfi és házastársa egy 43 éves nő .2021-ben csatlakozott egy Afrikából irányított bűnszervezethez. A csalásokat, annak tagjaihoz hasonlóan úgy követték el, hogy interneten keresztül felvették a kapcsolatot a sértettekkel. Bizalmukba férkőztek – többször szerelmi, illetve párkapcsolat ígéretével-,  és őket valótlan állításokkal  vették rá arra, hogy az általuk megadott bankszámlákra különböző összegeket utaljanak át. Azokat, az általuk  kifejezetten erre felkért személyek nyitották, akik a számlára érkezett pénzt utasításra, ellenszolgáltatás fejében felvették, majd eljuttatták a csalóknak.

A házaspár a bűnszervezet többi tagjával interneten keresztül tartotta a kapcsolatot és azt vállalták, hogy jutalék fejében másokat is beszerveznek bankszámlák nyitására. Erre kérték fel a Budapesten hajléktalanként élő harmadik vádlottat, egy nőt, aki 2021-ben három pénzintézetnél is nyitott számlát,  valamit megadta a házaspárnak a nemzetközi pénzküldemény fogadásához a személyes adatait. .A házaspárnak a bűnszervezet tagjaitól érkezett  az értesítés , ha a bankszámlákra pénz jött. A harmadik vádlott a bankban felvett pénzt minden esetben a házaspár női tagjának adta át, aki ezért alkalmanként 5000 forintot fizetett.

A házaspár 2021 júliusában interneten keresztül kapcsolatba lépett egy nővel, akinek bizalmába férkőztek. Az egyik internetes beszélgetés alkalmával a sértettnek valótlanul azt állították, hogy nagy értékű csomagot küldtek neki, amit csak úgy tud átvenni, ha a behozatali vámot –több mint 350.000 forintot– megfizeti. A sértett a megjelölt összeget a megtévesztés hatására a harmadik vádlott egyik bankszámlájára utalta.

A vádlottak 18 sértettől több mint 20.000.000 forintot csaltak ki, ezzel bűncselekményből származó pénz elidegenítésében működtek közre 2021-ben. Mindhárom vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, a házaspárt továbbá csalás vétségével vádolja a Pécsi Járási Ügyészség.

A pénzmosás büntetési tétele két évtől nyolc évig, a csalás büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés. Mivel a házaspár a bűncselekményeket bűnszervezetben követte el, a büntetési tétel felső határa velük szemben a kétszeresére emelkedik.

Utoljára frissítve: 2024-01-11 20:50:24

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ütős lesz az idei jazz évad is Pécsen, fellép többek között a városban Vörös Niki, ifj. Szakcsi Lakatos Béla é...
Bővebben >>