. Ma Pál napja van.
Petőfi 200 kiállítás
2022-06-19 21:33:08
Petőfi 200 kiállítás

Petőfi 200 kiállítás

Húsz millió forint támogatást nyert el a Petőfi 200 kiállítás megrendezésére a Janus Pannonius Múzeum.

A Petőfi-emlékévhez kapcsolódó időszaki kiállítást rendez a pécsi múzeum történeti, néprajzi,valamint a képző-és iparművészeti osztály gyűjteményéből válogatott jeles műtárgyak felvonultatásával.

A múzeum által megvalósítandó tervet újfajta megközelítések, a közönség felé való nyitottság jellemzi. A Tekints rá másként, ismerd meg, ami rejtve volt, őrizd és vidd tovább elveket magvalósító tárlat célja a fiatalok, többek között az általános és középiskolás megszólítása, az informális oktatás elősegítése, a tudományos eredmények bemutatása, illetve a múzeum gyűjteményeiben őrzött anyag nagyközönségnek történő mind szélesebb körű bemutatása.

A  Petőfi 200 kiállítás a helyi jellegzetességek megismertetését állítja középpontba, még fel nem dolgozott források is kiállításra kerülnek. E mellett a tárlat felöleli a reformkor, az 1848/49-esforradalom és szabadságharc időszakát, valamint az 48-as jelképek jelenkorig ható történetébe is bepillantást enged.

E különleges kiállítás a leendő látogatókkal együtt készül, ugyanis a záró témát – amely a szabadságharchoz kötődő nemzeti emlékezet jelenben való továbbéléséről szól, s egy digitális könyv lapjain lesz látható, amit a diákok pályamunkáiból állítanak össze.

A múzeum ősszel hirdeti meg a pécsi, Baranya megyei iskolák számára kiírt pályázatot, amelynek keretében az irodalom, a képzőművészet mellett teret adnak a nem hagyományos műfajokban születendő műveknek is. Az érdeklődők véleményt nyilváníthatnak majd, a kiállításban bemutatott reformkori eseményekhez kapcsolódó és kiemelt közéleti ügyekről is. Az egy éven át nyitva tartó időszakos tárlathoz a különféle programok mellett múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak majd.

Utoljára frissítve: 2022-06-19 22:53:50

További híreink
Megújul a Pécsbányai Közösségi Ház
A Pécsbányai Közösségi Ház szeptember végére már új arcát mutatja.
2022-06-20 03:01:39, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fantáziavilággá válik a pécsi belváros
Négy napra ismét Pécs válik a világ fény fővárosává, ugyanis július 7–10. között rendezik meg a VI. Zsolnay Fényfesztivált.
2022-06-19 22:52:55, Hírek, Környezetünk Bővebben
Sztárfellépőket és szabadtéri mozit hoz a Sétatér Fesztivál
Vérbeli fesztiválhangulat költözik a pécsi belvárosba a Sétatér Fesztiválon június 22-26. között.
2022-06-19 22:39:54, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Négy napra ismét Pécs válik a világ fény fővárosává, ugyanis július 7–10. között rendezik meg a VI. Zsolnay F...
Bővebben >>