. Ma Gedeon napja van.
Petőfi 200 kiállítás
2022-06-19 21:33:08
Petőfi 200 kiállítás

Petőfi 200 kiállítás

Húsz millió forint támogatást nyert el a Petőfi 200 kiállítás megrendezésére a Janus Pannonius Múzeum.

A Petőfi-emlékévhez kapcsolódó időszaki kiállítást rendez a pécsi múzeum történeti, néprajzi,valamint a képző-és iparművészeti osztály gyűjteményéből válogatott jeles műtárgyak felvonultatásával.

A múzeum által megvalósítandó tervet újfajta megközelítések, a közönség felé való nyitottság jellemzi. A Tekints rá másként, ismerd meg, ami rejtve volt, őrizd és vidd tovább elveket magvalósító tárlat célja a fiatalok, többek között az általános és középiskolás megszólítása, az informális oktatás elősegítése, a tudományos eredmények bemutatása, illetve a múzeum gyűjteményeiben őrzött anyag nagyközönségnek történő mind szélesebb körű bemutatása.

A  Petőfi 200 kiállítás a helyi jellegzetességek megismertetését állítja középpontba, még fel nem dolgozott források is kiállításra kerülnek. E mellett a tárlat felöleli a reformkor, az 1848/49-esforradalom és szabadságharc időszakát, valamint az 48-as jelképek jelenkorig ható történetébe is bepillantást enged.

E különleges kiállítás a leendő látogatókkal együtt készül, ugyanis a záró témát – amely a szabadságharchoz kötődő nemzeti emlékezet jelenben való továbbéléséről szól, s egy digitális könyv lapjain lesz látható, amit a diákok pályamunkáiból állítanak össze.

A múzeum ősszel hirdeti meg a pécsi, Baranya megyei iskolák számára kiírt pályázatot, amelynek keretében az irodalom, a képzőművészet mellett teret adnak a nem hagyományos műfajokban születendő műveknek is. Az érdeklődők véleményt nyilváníthatnak majd, a kiállításban bemutatott reformkori eseményekhez kapcsolódó és kiemelt közéleti ügyekről is. Az egy éven át nyitva tartó időszakos tárlathoz a különféle programok mellett múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak majd.

Utoljára frissítve: 2022-06-19 22:53:50

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Határtalan lehetőségek az agykutatás hónapján kognitív képességeink fejlesztésére.
Bővebben >>