. Ma Auguszta napja van.
Piaci visszaélések – büntet az unió
2014-04-17 15:03:56
Piaci visszaélések – büntet az unió

Piaci visszaélések – büntet az unió

Az Európai Unió büntetőjogi szankciókat léptetett életbe a piaci integritás védelmében.


Mint Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos, valamint Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos elmondta,  a jogszabályok elfogadása határozott figyelmeztetés mindazoknak, akik bennfentes kereskedelmet folytatnak és piacbefolyásolással foglalkoznak, egyértelművé tette számukra, hogy  az unió nem tolerálja ezt a magatartást.


Kitértek arra is, Európa elkötelezetten védelmezi pénzügyi piacainak integritását, és minden erejével visszatartja azokat a bűnözőket, akik szándékos információ-manipulálással akarnak pénzt keresni.  Hangsúlyozták, kibővült  a közigazgatási hatóságok hatásköre is, ugyanis szélesebb körben tudják  ezentúl kivizsgálni a piaci visszaéléseket és akár több millió eurós bírságokat szabhatnak ki. E mellett az egész unióban kivethető szabadságvesztés lehetősége pedig  várhatóan visszatartja az elkövetőket a további piaci visszaélésektől.


Szóltak arról is, a jogszabályalkotás után itt a tettek ideje következik. A tagállamoknak mielőbb végre kell hajtaniuk ezeket a szabályokat, hogy a bűnözők Európában sehol ne kerülhessék meg az igazságszolgáltatást.


Júniusban az Európai Parlament és az Európai Tanács elnöke aláírja a rendeletet és az irányelvet és azok  megjelennek a Hivatalos Lapban, 24 hónapos időszak áll rendelkezésre ahhoz, hogy az Európai Bizottság elfogadja a rendelet végrehajtási intézkedéseit, a tagállamok pedig átültessék nemzeti jogukba az irányelvet.


A rendelet elfogadásával kibővül a piaci visszaélésekről szóló szabályok jelenlegi köre,  ami  felöleli az elmúlt években jócskán elszaporodott, elektronikus kereskedelmi platformokon történő visszaéléseket is.


Egyértelműen tiltott lesz minden olyan visszaélésszerű stratégia, amely nagy gyakoriságú kereskedés (high frequency trading) útján valósul meg. E mellett piaci visszaélésnek minősül a referenciaértékek  - például a LIBOR - manipulálása, és az elkövetők súlyos bírságra számíthatnak. Tilos lesz az áru- és a kapcsolódó származékos piacokon elkövetett bármely piaci visszaélés, és megerősítésre kerül a pénzügyi és áruszabályozók közötti együttműködés.


A mainál jóval erősebb visszatartó ereje lesz várhatóan a most elfogadott jogszabályoknak. A hatóságok  ugyanis a piaci visszaélésből származó haszon legalább háromszorosának megfelelő, vagy a vállalkozás forgalmának legalább 15 százalékának megfelelő bírságot szabhatnak ki. A tagállamok a minimális szankcióknál szigorúbbak bevezetéséről is dönthetnek.


Az irányelv elfogadásával közös, uniós fogalom-meghatározás kerül bevezetésre a piaci visszaélés olyan formáira, mint a bennfentes kereskedés, az információk jogosulatlan közzététele és a piacbefolyásolás.  Egységes büntetőjogi szankciók jönnek létre, így például a bennfentes kereskedelem és a piacbefolyásolás esetében pénzbírság és négy évig, míg  bennfentes információ jogosulatlan közléséért két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.


A piaci visszaélésekért a jogi személyek  - vállalkozások - is felelősségre vonhatóak lesznek, amennyiben ezeket a bűncselekményeket valamely tagállam területén követik el, vagy az elkövető valamelyiknek polgára.


E mellett a tagállamoknak megfelelő képzésben kell részesíteniük az ilyen összetett ügyekkel foglalkozó igazságügyi és bűnüldöző hatóságok munkatársait.

Utoljára frissítve: 2014-04-17 15:04:59

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pluszosok Egyetemének szervezői igyekeznek hasznos ismereteket átadni a neves tudósok, közéleti személyisége...
Bővebben >>