. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Pontosabb felvételek csökkentett sugárdózissal
2020-02-20 22:04:37
Pontosabb felvételek csökkentett sugárdózissal

Pontosabb felvételek csökkentett sugárdózissal

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján ezentúl ultramodern digitális röntgennel végezhetik a vizsgálatokat.

 

Az új készülékkel még pontosabb, jobb minőségű felvételeket lehet  készíteni, ráadásul mindezt csökkentett sugárdózis alkalmazásával és rövidebb idő alatt, mint elődeikkel. Ennek köszönhetően naponta több beteget tudnak ellátni, csökkentve ezzel a  várakozási időt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Nemzeti Egészség-biztosítási Alapkezelő a fekvőbeteg szakellátó intézmények beruházásainak támogatására felhívást tett közzé. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a gazdaságilag hatékony és fenntartható struktúra-átalakításhoz, s az ehhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésekre pályázatot nyújtott be, és 931 millió forint támogatást nyert el, amelynek felhasználásával  a PTE Urológiai Klinikája korsze-rű, minden igényt kielégítő digitális röntgent vásároltak, valamint 85 millióból felújították a vizsgálóhelyiség és a kezelőket.

Mint Szántó Árpád, az Urológiai Klinika igazgatója a beruházás kapcsán elmondta, az új eszköz nem-csak  a gyorsabb, pontosabb, jobb minőségű felvételek készítését teszi lehetővé  csökkentett sugárdózis alkalmazásával,  hanem  rövidebb idő alatt végezhetőek el  vele a vizsgálatok is. E mellett a  napi rutin mellett a kórházi ellátáshoz kapcsolódó egyéb röntgen vizsgálatokra, illetve a digitális technika alkalmazásával a távleletezésre is lehetőség nyílik általa. Így a frissen operált betegek nincs kitéve a más intézetbe való szállítás viszontagságainak, valamint a műtétek tervezése is egyszerűsödik.

Mindehhez Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke a következőket tette hozzá, a fejlesztésnek köszönhetően Magyarországon az urológiai fekvőbeteg ellátó egységek között immár a pécsi klinika rendelkezik a legmodernebb radiológiai részleggel, e mellett  a megfelelő orvos-szakmai háttér és tudás is a rendelkezésére áll.

Az új készülékkel éves szinten mintegy 2500-3000 beteget tudnak megvizsgálni.

(fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2020-02-20 22:05:13

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>