. Ma Béla napja van.
Püspöki szentmisével ünnepelnek
2016-06-22 10:58:59
Püspöki szentmisével ünnepelnek

Püspöki szentmisével ünnepelnek

A Pécsi Egyházmegye  szerdán Püspöki szentmisével ünnepli a székesegyház felszentelésének 125. évfordulóját.

 

A hónap műalkotásának ebből az alkalomból Kubányi Lajos festményét választottuk, amely a szenteléshez kötődő császári látogatást örökíti meg. A KincsTárban található festmény 1896-ban a millenniumi ünnepségek alkalmából készült, a rajta ábrázolt esemény azonban öt évvel korábbi: az 1891-es templomszentelési ünnepségsorozat egy mozzanatát rögzíti.

 

Fontos év volt 1891 az egyházmegye életében, ugyanis a székesegyház ekkor nyerte el mai alakját. A kilenc évvel korábban, 1882-ben megkezdett építési munkálatok  elsődleges célja  volt, hogy a millenniumi ünnepségekre a templom visszanyerje régi, egységes külsejét, felszámolva a különböző századok építészeti stílusainak eklektikusságát. Dulánszky Nándor püspök felkérésére Friedrich von Schmidt építész tervei alapján készült el 1891-re a neoromán stílusú székesegyház.

 

A megújult katedrális június 22-ei szentelési ünnepségére Ferenc József császár Pécsre látogatott, az eseményen számtalan világi és egyházi méltóság is részt vett. A korabeli lapok tanúsága szerint Ferenc József érkezése az egész országot lázba hozta, így a pécsi székesegyházra és az egyházmegyére kiemelt figyelem irányult.

 

Az 1891-es újságok részletesen beszámolnak az ünnepségsorozat programjairól.. A székesegyház szentelése már június 22-én reggel 7-kor megkezdődött, s egészen fél 12-ig tartott. Dulánszky püspök nem egyedül szentelte az épületet, hanem konszekrációban, ugyanis  a Szent Mór kápolna oltárát, a Szent István király-oltárt, a Szent József-oltárt, az altemplom oltárát, a Jézus Szíve-kápolna oltárát, a Mária-kápolna oltárát és a Corpus Christi-kápolna oltárát egy-egy vendég püspök szentelte fel.

 

A szentelést követően délben kezdődött az ünnepi szentmise. A KincsTár festménye ennek az ünnepségnek egy mozzanatát örökíti meg, amint a főpapság köszönti a császárt. Mivel a festmény öt évvel az esemény után Pécs szabad királyi város megrendelésére készült, az előtérben a város és a megye elöljárói  láthatók, az egyházi személyek viszont - mivel őket a festő aligha láthatta - kevésbé felismerhetők. Kivételt képez Troll Ferenc kanonok  - az első képrészleten kiemelvelátható -, aki a székesegyház átépítéséért felelős bizottság vezetője volt, valamint Dulánszky Nándor megyéspüspök és Vaszary Kolos pannonhalmi főapát, akik a második képrészleten kaptak  kiemelt helyet.

 

A szentelési évfordulót a Pécsi Egyházmegye június 22-én este 6 órakor ünnepli, Udvardy György megyéspüspök celebrál szentmisét a székesegyházban. Pécsett  este más templomokban nem tartanak szentmisét.

(Pálfy Eszter)

Utoljára frissítve: 2016-06-22 11:27:22

További híreink
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>