. Ma Auguszta napja van.
Reflexió és kritika
2018-05-03 12:31:07
Reflexió és kritika

Reflexió és kritika

Az átalakuló kulturális-művészeti terekről indít útjára  beszélgetés-sorozatot a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke.

Reflexió és kritika: Az átalakuló kulturális-művészeti terekről címmel  sorra kerülő formabontó beszélgetésekkel  olyan rendezvénysorozatot kívánnak életre hívni. A cél, hogy önszerveződő módon, kritikai nyilvánosságot teremtve tegye láthatóvá a pécsi köztereken, különböző városi és egyetemi kulturális-művészeti intézményekben zajló folyamatokat.

A  sorozat nyitó rendezvényét a Király utcai Reggeliben tartják május 10-én este hat órakor, amelyen a Zsolnay Kulturális  Negyed m21 galériája kerül terítékre. Az intézmény közel nyolc éves működése már kellő időtávlatot kínál ahhoz, hogy az akkor megfogalmazott elvárásokat - az eltelt évek beváltott,vagy be nem váltott ígéreteit - a jelenlegi helyzettel össze lehessen vetni, ,  valamint egyfajta mérleg megvonására, a tapasztalatok leszűrésére is.

A rendszerváltással egy időben létrejöttek a nyilvánosságnak azon a tereit, azokat a civil, független formákat, amelyeken Pécs   kulturális intézményrendszerével kapcsolatos aktuális problémák szakemberek és  az érdeklődő városlakók részvételével megtárgyalásra kerülhettek.  Kerekasztal-beszélgetések, konferenciák keretében, valamint számos helyi  lap, online-platform  adott    lehetőséget arra évtizedeken át, hogy közzétegyék a város lakói észrevételeiket, szolgáltak a kritikai nyilvánosság helyi fórumaiként..

Ez a folyamat az elmúlt időszakban sajnálatos módon megszakadt. A kritikai nyilvánosság terei beszűkültek, miközben a döntéshozatali folyamatok áttekinthetetlenné váltak. Miközben megtárgyalni való téma rengeteg volna, hiszen a városi-egyetemi kulturális intézményrendszert számos kihívás éri, amelyek egy része globális jellegű. Az új média korában a hagyományos kultúra- és művészetközvetítő intézmények szerepe átalakul, megváltoznak a felhasználói szokások, amelyre a kulturális-művészeti szféra szereplőinek reagálni kell. A kihívások másik része lokális eredetű, összefügg a város és az egyetem gazdasági helyzetével, jövőképével, a 2010-ben létrejött kulturális intézményrendszer fenntartásával, funkcióváltozásaival.

A Reflexió és kritika rendezvénysorozat a közös gondolkodáshoz kíván terepet nyújtani, ahhoz, hogy legyen módja a pécsieknek  az életünket érintő döntések köré nyilvánosságot teremteni, s ahhoz, hogy e folyamatban a beszélgetéssorozat résztvevőinek, a meghívott szakértőknek, illetve városi és egyetemi polgároknak a szempontjai megvitatásra kerüljenek  a művészetek, az új médiumok és a vizuális kultúra kérdései iránt fogékony városi és egyetemi polgárokkal közösen.

Utoljára frissítve: 2018-05-03 12:59:12

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén május 18. és 26. között várja a zenekedvelőket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, melynek nyitóeseménye...
Bővebben >>