. Ma Márk napja van.
Régészeti lelőhelyek védelme
2017-03-30 20:38:32
Régészeti lelőhelyek védelme

Régészeti lelőhelyek védelme

A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai közösen járták be  a régészeti lelőhelyeket, ugyanis a nemzeti park igazgatóságok működési területeiken jogosultak az engedélyeket ellenőrizni, annak hiányában intézkedni és eljárást kezdeményezni.


Szajcsán Éva régészeti felügyelővel, valamint Szabó Máté régésszel járták be a régészeti lelőhelyeket, melynek során a két szakember tájékoztatta őket azok állapotáról, valamint a lelőhelyeket érintő illegális fémkeresős tevékenységről, és az azokból eredő leletbolygatásokról.

Magyarországon a Természetvédelmi Őrszolgálat kiemelt feladata a védett természeti területek és a védett természeti értékek őrzése, megóvása, károsításának megelőzése, de 2005 óta a régészeti lelőhelyek és leletek védelme is. A régészeti lelet minden esetben a Magyar Állam tulajdona, azt be kell szolgáltatni. A régészeti lelőhelyen a kutatási tevékenységet egyértelműen szabályozzák a jogszabályok.


A régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos szabályokról szóló kormányrendelet pedig  szabályozza, hogy milyen estekben használható fémkereső eszköz. A műszerrel végzett lelet- és lelőhely, hadtörténeti örökségi helyszín felderítése, tervszerű lőszermentesítés, közmű-nyomvonal keresése, háborús kegyelettel összefüggő feltárás, exhumálás minden esetben  bejelentési kötelezettséggel jár.

 

A fémkereső használata minden egyéb esetben engedélyhez kötött, amihez az igénylést a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani.

Utoljára frissítve: 2017-03-30 20:39:19

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>