. Ma Auguszta napja van.
Régi pompájában az aula
2017-06-15 22:45:52
Régi pompájában az aula

Régi pompájában az aula

Tanévzáró ünnepi szenátusi ülés keretében adta át Bódis József rektor az egyetem megújult dr. Halasy-Nagy József Auláját, amelyet Udvardy György megyéspüspök is megáldott a ceremónia keretében.


Az első magyar egyetem ebben az esztendőben ünnepli alapításának 650. évfordulóját, az e jeles eseményt megörökítő szekkó az alapító nevét viselő  aula dísze. A Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem első rektora Halasy-Nagy József  volt, az ő regnálása  idején, 1923-ban kérte fel Klebelsberg Kuno, vallás- és közoktatásügyi miniszter Dudits Andor festőművészt a szekkó megfestésére. Korabeli feljegyzésekben a következő olvasható az alkotásról: „A pécsi studium generale alapításának azt a mozzanatát ábrázolja, amikor Vilmos püspök V. Orbán pápa dekretumát az egyház képviselőjének, a tanulóknak és a tanároknak tudomásul adja.”


Ezt a szekkót, vagyis száraz falfelületre készített festményt újította fel az egyetem felkérésére Boromisza Péter Munkácsy díjas festőrestaurátor. E mellett az aula belső falán új faliképek is helyet kaptak, amelyek az egyes tudományterületeket, valamint az egyetem, a város és az egyházmegye egységét ábrázolják. A díszítőfestést Mauks Zoltán és Mauksné Dittrich Csilla végezte, a művészházaspár a Magyar Restaurátorok Egyesületének tagja, és szakmájuk igazi mesterei.


Az aula felújítására összesen 24 millió forintot fordított az egyetem, amelynek keretében a falfestmények mellett a falat borító faburkolatok és a pulpitus, valamint a székek is megújultak.

Utoljára frissítve: 2017-06-16 10:58:37

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Határtalan lehetőségek az agykutatás hónapján kognitív képességeink fejlesztésére.
Bővebben >>