. Ma Izabella napja van.
Regionális összefogás az állatorvosi és biotechnológiai kutatások fejlesztésére
2024-07-02 02:54:48
Regionális összefogás az állatorvosi és biotechnológiai  kutatások fejlesztésére

Regionális összefogás az állatorvosi és biotechnológiai kutatások fejlesztésére

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium és a University of Life Sciences „King Mihai I”, Temesvár együttműködési megállapodást kötött.


Az együttműködés célja a két intézmény tudásbázisának és kapacitásának integrálása az állatorvosi és biotechnológiai témájú kihívások modern kezelésére. Az együttműködés egyik első lépése a szopornyica megbetegedést okozó vírus közös kutatása és a jelenleg elérhető oltóanyagok reális vakcinahatékonyságának felmérése, további cél a  kapcsolódó agrárágazatok védelme.


A megállapodás keretében a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium, valamint a University of Life Sciences „King Mihai I”, Temesvár kutatói tudásbázisuk egyesítésével egy olyan, évek óta problémát okozó kérdés megoldására vállalkoznak, ami nem csak a tudományos életben hozhat áttörést, hanem piaci körülmények között is hasznosul, ugyanis olyan jelenséget vizsgálnak, ami a most elérhető, szopornyica megbetegedés elleni állatorvosi vakcinák hatékonyságát növelheti.

Az együttműködés első lépésekén a két egyetem szakemberei a Virológiai Nemzeti Laboratóriumban fejlesztett vírusgenomikai eljárással térképezik fel a különféle kimenetelű megbetegedések hátterében álló vírustörzsek genetikai állományát. Emellett más, az Európai Unió keleti és déli határain megjelenő egzotikus, határokon átterjedő állatbetegségek vizsgálata is kiemelt szerepet kap a közös projektben.  Ilyenek például a ragadós száj- és körömfájás, a kiskérődzők kártevője, a juh- és kecskehimlő, a bőrcsomós betegség és különféle kullancsok és szúnyogok által terjesztett vírusok. A vizsgált betegségek elleni közös küzdelem elősegítheti az Európai Unió betegségvédelmi intézkedéseit, ezzel megelőzve a súlyos gazdasági hatásokat.

További híreink
Varázslat és fények ünnepe
Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott Pécsre.
2024-07-09 20:42:59, Hírek, Környezetünk Bővebben
Rekord létszámmal indulnak
Július 12–24. között Debrecen és Miskolc ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak.
2024-07-07 02:06:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
Új kezelőhelyiséget alakítottak ki a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ bőrgyógyászati klinikáján.
2024-07-06 21:03:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Két nagy értékű diagnosztikai eszköz segíti a Pécsi Tulajdonegyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikáj...
Bővebben >>