. Ma Judit napja van.
Rekordszámú nevezés
2018-03-10 01:36:45
Rekordszámú nevezés

Rekordszámú nevezés

Rekordszámú nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal megrendezett Országos Syngenta Borversenyre.
 
-A gasztronómia és a turisztika folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre ma-gasabb minőséget képviselő borok iránt - hangsúlyozta Vajda Beáta, a versenyt szervező Syngenta marketingvezetője.

Kitért arra is, a gazdálkodók tudatos, korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek egészsé-ges szőlőt eredményeznek és minőségi alapanyagát jelentik a borkészítésnek. Ha az időjárás is megfelelő, akkor olyan kiváló termést könyvelhetünk el, mint az elmúlt évben.

Az elmúlt évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser értékelésében a következőket emelte ki,  növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári ke-mény tél, a tavaszi fagyok, később a szárazság és néhány borvidéken a jégverés ellenére.  A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák.

Szólt arról is, az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és inten-zíven meg kellett kezdeni a védekezést. Ezen kívül most már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét hordozó szőlőkabóca, ami szintén kihívást jelent a szőlőtermelők számára.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid  egyebek mellett arra hívta fel a  megjelentek figyelmét, hogy  2017-ben az 53.000 hektárról leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450.000 tonnát, ami meghaladja ez előző évit.  A tavalyi évben közel 3 millió hektoliter seprős bor készült, ami az elmúlt évekhez hasonló mennyiség, ám a minősége ki-emelkedően jó.

Az idei Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, összesen 539 - 315 fehér-, 128 vörös-bor, 93 rozé, 2 siller, egy pezsgő - nevezés érkezett Soprontól Tokajig, az ország valamennyi borvidékéről. A  2017-es évjárat 316 borral képviseltette magát, ebből 73 arany, 1 nagyarany, 1 pedig a legmagasabb Synvino-díjat kapott.

- Az idei borversenyre rendkívül kiegyenlített, magas színvonalat képviselő nevezések érkez-tek – emelte ki  Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyu-galmazott docense, a borverseny elnöke. - A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes nedűt kóstolhattunk először, amelyek még sok szép ered-ményt érnek el a jövőben. Nagy öröm számomra, hogy a klasszikus borvidékek mellett az ország csaknem összes területéről érkeztek olyan borok, amelyek a verseny élmezőnyében végeztek. Különösen igaz ez a 2017-es évjáratra, amely igazolta az előzetes várakozásainkat. Tekintettel arra, hogy a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egé-szen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az ered-ményeiről.

Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő he-lyen végeztek, mint a zöld veltelini, a siller, a királyleányka, a badacsonyi zenit, a rizlingszil-váni, valamint a tramini. Mellettük a korábbi évjáratokból is kiváló borokat bíráltunk: például a verseny legjobb – 2011-es - vörösbora a szekszárdi Schieber Pincészetet dicséri, de a legré-gebbi – 2007-es - Fitomark Tokaji 5 puttonyos Aszú is nagyaranyat érdemelt.

A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a tokaji Tokajicum Borház 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Arany-metszés Badacsonyi Szürkebarát bora érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat.

Nagyarany elismerést kapott a Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, a Fitomark 94, a Royal Tokaji Borászat, a Tokaji - Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Tomolik Pincészet egy-egy bora. A zsűri rajtuk kívül 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést adott készítőiknek.

További híreink
A szem védelmében léptek
Applikáció a gyermekek és a család védelméért a visszafordíthatatlan következmények megelőzéséért.
2018-12-09 02:08:14, Hírek, Környezetünk Bővebben
Tiszta bolygót mindenkinek
Az Európai Bizottság 2050-re klíma-semlegessé kívánja tenni Európát.
2018-12-04 22:46:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Négy generáció egy fedél alatt
Jókai Anna első regénye 1968-ban jelent meg 4447 címmel, ebből maga az írónő készítette el a színpadi változatot Fejünk felől a tetőt címmel.
2018-12-04 22:24:47, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szabadulós, történetet elmesélő kalandjáték helyszínéül szolgál Pécsett a Csontváry Múzeum pincéje
Bővebben >>