. Ma Andrea napja van.
Rekordszámú nevezés
2018-03-10 01:36:45
Rekordszámú nevezés

Rekordszámú nevezés

Rekordszámú nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal megrendezett Országos Syngenta Borversenyre.
 
-A gasztronómia és a turisztika folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre ma-gasabb minőséget képviselő borok iránt - hangsúlyozta Vajda Beáta, a versenyt szervező Syngenta marketingvezetője.

Kitért arra is, a gazdálkodók tudatos, korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek egészsé-ges szőlőt eredményeznek és minőségi alapanyagát jelentik a borkészítésnek. Ha az időjárás is megfelelő, akkor olyan kiváló termést könyvelhetünk el, mint az elmúlt évben.

Az elmúlt évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser értékelésében a következőket emelte ki,  növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári ke-mény tél, a tavaszi fagyok, később a szárazság és néhány borvidéken a jégverés ellenére.  A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák.

Szólt arról is, az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és inten-zíven meg kellett kezdeni a védekezést. Ezen kívül most már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét hordozó szőlőkabóca, ami szintén kihívást jelent a szőlőtermelők számára.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid  egyebek mellett arra hívta fel a  megjelentek figyelmét, hogy  2017-ben az 53.000 hektárról leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450.000 tonnát, ami meghaladja ez előző évit.  A tavalyi évben közel 3 millió hektoliter seprős bor készült, ami az elmúlt évekhez hasonló mennyiség, ám a minősége ki-emelkedően jó.

Az idei Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, összesen 539 - 315 fehér-, 128 vörös-bor, 93 rozé, 2 siller, egy pezsgő - nevezés érkezett Soprontól Tokajig, az ország valamennyi borvidékéről. A  2017-es évjárat 316 borral képviseltette magát, ebből 73 arany, 1 nagyarany, 1 pedig a legmagasabb Synvino-díjat kapott.

- Az idei borversenyre rendkívül kiegyenlített, magas színvonalat képviselő nevezések érkez-tek – emelte ki  Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyu-galmazott docense, a borverseny elnöke. - A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes nedűt kóstolhattunk először, amelyek még sok szép ered-ményt érnek el a jövőben. Nagy öröm számomra, hogy a klasszikus borvidékek mellett az ország csaknem összes területéről érkeztek olyan borok, amelyek a verseny élmezőnyében végeztek. Különösen igaz ez a 2017-es évjáratra, amely igazolta az előzetes várakozásainkat. Tekintettel arra, hogy a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egé-szen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az ered-ményeiről.

Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő he-lyen végeztek, mint a zöld veltelini, a siller, a királyleányka, a badacsonyi zenit, a rizlingszil-váni, valamint a tramini. Mellettük a korábbi évjáratokból is kiváló borokat bíráltunk: például a verseny legjobb – 2011-es - vörösbora a szekszárdi Schieber Pincészetet dicséri, de a legré-gebbi – 2007-es - Fitomark Tokaji 5 puttonyos Aszú is nagyaranyat érdemelt.

A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a tokaji Tokajicum Borház 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Arany-metszés Badacsonyi Szürkebarát bora érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat.

Nagyarany elismerést kapott a Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, a Fitomark 94, a Royal Tokaji Borászat, a Tokaji - Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Tomolik Pincészet egy-egy bora. A zsűri rajtuk kívül 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést adott készítőiknek.

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>