. Ma György napja van.
Rekordszámú, több mint hétszáz bor érkezett
2018-04-10 22:40:58
Rekordszámú, több mint hétszáz  bor érkezett

Rekordszámú, több mint hétszáz bor érkezett

Idén is díjazták Mecseknádasdon a legjobb borokat: a Magyarországi Németek Országos Borversenyén baji, szekszárdi és soproni pincészetek nyerték el a Magyarországi Németek Fehér- Rozé- és Vörösbora 2018 címeket.


A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közös mustráján versengő legkiemelkedőbb borokat és termelőket ezúttal is nagyszabású díjátadó gálán méltatták.

 

A sopronitól a szekszárdiig, a mátraaljaitól a kunságin át a villányiig szinte valamennyi jelentős hazai borvidék képviseltette magát a Magyarországi Németek Országos Borversenyén. Rekordszámú, összesen 719 borminta érkezett, és azokat a 45 szakértőből álló, kilenc bizottságra osztott zsűri két teljes napon át kóstolta. A házigazda mecseknádasdiak ezúttal is nagy gondot fordítottak arra, hogy az ország különböző szegleteiből érkezett borszakértők ideális körülmények közt tesztelhessék az egyes minták tisztaságát, illatát, karakterességét, zamatát.


Mint Hetényi János főszervező, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke elmondta, igyekeznek minél elfogulatlanabbak, igazságosabbak, pontosabbak lenni, s ennek érdekében még évekkel ezelőtt kidolgoztak egy egyedi, kétlépcsős zsűrizési eljárást. Először szétosztják a beérkező nagy számú bormintát a kilenc bizottság között, majd az első körben jónak minősülteket egy úgynevezett csúcs-zsűri kóstolja, ami már azonos mércével méri a legfinomabb nedűket. A lényeg, hogy minden egyes bor maximális lehetőséget kapjon.


Kitért arra is, míg az elmúlt esztendőben kiemelkedően sok sillerbort neveztek a versenyre,  idén ennek épp az ellenkezője volt igaz. A szinte kifogástalan időjárásnak köszönhetően a 2017-es évjárat igen jónak bizonyult, különösen a vörösborok lettek figyelemre méltóan teltek, intenzívek, gyümölcsösek. A sok arany- és ezüstérmes mellett kirívóan magas a nagyarany minősítést elnyerő borok száma. A Magyarországi Németek Fehérbora 2018 kitüntető címet a neszmélyi borvidéken, Bajon található Stróbl Borház nyerte a 2017-es évjáratú sauvignon blanc borával. A Magyarországi Németek Rozébora a szekszárdi Prantner Pince szintén 2017-es cabernet rozéja lett. A Magyarországi Németek Vörösbora címet a soproni Roll Péter 2015-ös évjáratú pinot noir bora nyerte.  


A Mecseknádasdon tartott mustra már csaknem harmincéves hagyományra tekint vissza, és több mint egy évtizede országos méretű, s az egyetlen, amelyen kis- és nagytermelők együtt mérettethetik meg magukat. A részvételnek egyébként nem feltétele az, hogy a borász a német nemzetiséghez tartozzon,  a verseny inkább attól viseli a magyarországi német elnevezést, hogy szervezői a hazai német közösség tagjai és a nemzedékről nemzedékre hagyományozott német szőlő- és borkultúra lelkes és avatott ápolói.

Utoljára frissítve: 2018-04-10 22:42:42

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>