. Ma Gedeon napja van.
Riasztás okostelefonnal
2014-12-09 22:35:52
Riasztás okostelefonnal

Riasztás okostelefonnal

A hazánkban, sőt talán a világon is egyedülálló mobilalkalmazást mutattak be Baranya székhelyén, amelyet eredetileg családi alkalmazásra fejlesztett ki egy pécsi cég.

Városvédő applikációt bérel a pécsi önkormányzat, amelynek segítségével riasztható a közterület-felügyeletet, amelynek diszpécserközpontjából visszahívják a veszélyjelzés küldőjét. Amennyiben nem járnak sikerrel a GPS koordinátákkal meghatározható helyre a rendőrök mennek ki.
 
Az alkalmazást kifejlesztő cég vezetője, Rózsavölgyi Péter egyebek mellett elmondta, eredetileg családi felhasználásra készült a program, ám amikor a város a fejlesztés mögé állt, megváltozott a koncepció.  


Kitért arra is, az általuk kifejlesztett  alkalmazásban egy pánikgomb funkció is szerepel, amellyel a riasztás  egyenesen a közterület-felügyelet központjába fut be. Ha sikertelenül hívják vissza a bejelentőt,  s miután a vészjelzést leadó helyzetét a GPS és a wifi-hálózatokat használva akár néhány méteres pontossággal meg tudják határozni,  továbbítják az adatokat a rendőrségre.


Az alkalmazás telepítésével a telefon ki/bekapcsoló gombja lesz a riasztó, ha valaki hatszor egymás után gyorsan megnyomja, akkor néma jelzést ad le, ha kilencszer akkor szirénázni  kezd a telefon.  Az okostelefonok sokszor bonyolult felépítésű menüje miatt választották ezt a módot, így az érintőképernyő nehézkes használata helyett elég, ha a készülék ki-bekapcsoló-gombját - amelyet mindenki akár a zsebében is reflexből megtalál megnyomni. Az alkalmazás előnye  az is, hogy hiába veszik ki a telefonból az akkumulátort, az nem szakítja meg a vészjelzést, ugyanis újbóli visszahelyezés után folytatódik a riasztás, csak annak elindítója tudja azt lezárni.  


A Soroksáron történt  eset ismeretében egy olyan funkciót is beépítettek, hogy a riasztás a fülhallgatózsinór kirántásával aktiválódjon. Azonban, ha valaki hamis riasztást ad le több alkalommal is, azt rövid úton kizárják a rendszerből

Girán János alpolgármester mindehhez a következőket tette hozzá, hazánkban egyedülálló ez  a városvédőnek titulált telefonos alkalmazás, de Európában is kevés helyen érhető el ilyen jellegű segélyhívó rendszer, amely kifejezetten egy város lakosságát szolgálja.  Kiemelte, ezt az alkalmazást a pécsieknek és a turistáknak  fejlesztették ki. A  vészhívások elküldése mellett, akár arra is alkalmassá tehető, hogy önkéntes segítőket is riasztani lehessen vele egy-egy bajba jutotthoz. Az ehhez szükséges okostelefonokra írt vészjelző mobil applikáció keddtől már élesben működik.

Az alkalmazást erről a honlapról lehet letölteni, ezen a linken pedig annak Facebook-oldala érhető el.  

Utoljára frissítve: 2014-12-10 13:58:45

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>