. Ma Andrea napja van.
Ritka kincsek az év zenekarával
2023-02-24 02:55:01
Ritka kincsek az év zenekarával

Ritka kincsek az év zenekarával

Az elmúlt évben több európai és amerikai ország együttese közül az év zenekarának választott Budapesti Fesztiválzenekar ritkán hallható műveket játszik pécsi hangversenyén.

Takács-Nagy Gábor karmester évek óta nagy sikerrel futó Haydn-Mozart sorozatát hallhatja a nagyérdemű február 28-án, amely ezúttal ritkán játszott zeneszerzők műveivel is kiegészül. Önmagukban a darabok mindegyike kakukktojás, a koncerten azonban számos szállal köthetők egymáshoz: ilyen mindenekelőtt a programban kiemelt szerepet játszó D-tonalitás, valamint a szólisták.

A zeneszerzők közti legerősebb kapcsolat, hogy mind a négyen kiváló hangszeres művészek is voltak. Több darabjukat saját maguknak írták, tökéletesen ismerték és a végletekig kihasználták hangszerük adottságait, sőt nekik köszönhetünk több technikai újítást is. Egy könnyed Mozart-divertimento után a lengyel hegedűvirtuóz, Wieniawski legjobban sikerült szerzeménye szólal meg, a 2. d-moll hegedűverseny. Ezt követően Spohr kettős versenyszerű egytételes darabja csendül fel. Végül Haydn sziporkázó szimfóniája zárja az estet. Mindezt egy Haydn–Mozart specialista Takács-Nagy Gábor irányításával és ajánlásával hallhatjuk, aki kiváló hegedűsből lett zseniális karmester. Az est szólistái Kádár István és Gál-Tamási Mária hegedűművészek, illetve Liptai Gabriella csellóművész lesznek. A koncertet prológus előzi meg, amelyen első kézből hallhatnak a zenebarátok  további érdekességeket a műsorról.

Az év zenekarának választotta a közönség a rangos Gramophone magazin szavazásán, a Budapesti Fesztiválzenekart 2022-ben. Olyan együttesek közül kerültek ki győztesen, mint Bécsi Filharmonikusok, a Bajor Állami Zenekar vagy a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar.

„Ritkán hatódtam meg annyira, mint amikor meghallottam, a közönség úgy döntött, az év zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar legyen. Nagy boldogság, hogy ahogy mi szeretjük a közönséget, ők is úgy szeretik a zenekart. Mi azért zenélünk, hogy Budapestnek, egész Magyarországnak örömöt szerezzünk…” – hangsúlyozta Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója.
 
Március elején folytatódik a Mesterbérlet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjével Stefan Dohr kürtművész közreműködésével. Áprilisban az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus koncertjét élvezhetik a régi zene kedvelői. A sorozatot  a  Budapesti Fesztiválzenekar koncert zárja majd április 24-én a Kodály Központban.

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>