. Ma György napja van.
Robbanások rázták meg Brüsszelt
2016-03-22 10:52:16
Robbanások rázták meg Brüsszelt

Robbanások rázták meg Brüsszelt

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kettős robbanás történt kedd reggel, majd a délelőtt folyamán az uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomáson is.


(Frissítve)A belga államügyészség közlése szerint terrortámadásokat követtek el kedd reggel Brüsszelben, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson. A robbantásoknak a mentést végző hatóságok végleges adatai szerint 31 halálos áldozata - 11 a repülőtéren, 20 a metróban -  és 250 sebesültje van. Két magyar állampolgár is megsebesült.

 

A belga szövetségi ügyészség vezetője az RTBF közszolgálati tévécsatornának elmondta: öngyilkos merényletet követtek el a légikitötőben, szemtanúk arab nyelvű kiáltásokról és lövésekről számoltak be a kettős robbantás előtt. A füstölgő, helyenként rommá zúzott reptéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak.

 

 Az uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomáson a tűzoltóság illetékesének beszámolója szerint tízen haltak meg, sebesültek is vannak. A detonációt követően többen is a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.


A főbb vasútállomásokat és a közúti közlekedési alagutakat is lezárták Brüsszelben, sajtóértesülések szerint gyakorlatilag lezárták a határokat is.

 

Az Európai Bizottság teljes személyzetét biztonságba helyezték a robbantások miatt - közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese. A testület arra kérte az alkalmazottakat, hogy maradjanak otthonukban, illetve irodájukban, ahol éppen vannak.

 

Több európai repülőtéren, köztük a párizsin, a frankfurtin, a rómain, a prágain és a londonin fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be.   A holland hatóságok közölték, hogy megerősítették a hollandiai repülőterek biztonságát, és fokozottan ellenőrzik az országhatárokat. A rendőrség jelentős létszámban van jelen a szóban forgó helyeken. A terrorkészültség szintjét ugyanakkor nem emelték.    A brüsszeli merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más repülőterekre irányították át.

 

Jan Jambon belga belügyminiszter bejelentette, Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget, miközben   egy harmadik pokolgépet is találtak a repülőtéren. Leállították a teljes  tömegközlekedést,  kiürítették és lezárták a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre irányítják át. A környéken a vonatközlekedést is felfüggesztették.

A Le Soir című helyi lap értesülései szerint a robbanások röviddel reggel 8 óra után történtek a repülőtér indulási oldalán, az American Airlines légitársaság irodája közelében.   Szemtanúk szerint az első detonáció után mindenki rohanni kezdett a kijárat felé. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek.


A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el hazánkban az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén.

Utoljára frissítve: 2016-03-22 21:44:15

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>