. Ma Márk napja van.
Roma nemzetiségi módszertani hálózat
2015-03-27 02:04:51
Roma nemzetiségi  módszertani hálózat

Roma nemzetiségi módszertani hálózat

Uniós támogatás felhasználásával építik ki a nemzetiségi – roma módszertani, oktatási és kulturális hálózat központjait négy baranyai településen, Pécsett, Nagynyárádon, Alsószentmártonban és Komlón. Az uniós forrásból megvalósuló projekt nyitó rendezvényének pénteken a Gandhi Gimnázium ad otthont.

A pécsi Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. 534 millió forint uniós támogatást nyert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Multifunkcionális Nemzetiségi - Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ infrastrukturális feltételeinek kialakítása címmel kiírt pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében.

A kialakításra kerülő Nemzetiségi – Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Szolgáltató Hálózat Központ elsődleges célja, a nemzetiségi kultúra értékeinek megőrzése és a következő nemzedéknek történő átörökítése. A négy központtal létrejövő hálózat korszerű szolgáltatások nyújtásával és IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) eszközök alkalmazásával segíti a nem formális és informális tanulást, továbbá kulturális rendezvények helyszíneként szolgál majd. E mellett az internetes alkalmazások nyújtotta lehetőségeket kihasználva országos szinten szólítanak meg minden korosztályt és közösséget, köztük kiemelten a gyermekeket és fiatalokat. A projektben megvalósuló fejlesztések eredményeként  a széles társadalom számára válnak elérhetővé a nemzetiségi és roma kulturális értékek, lehetővé téve ezáltal a roma kultúra megismerését a többségi társadalom részére.

A fenti célok elérése érdekében kerül sor a pécsi, nagynyárádi, alsószentmártoni és a komlói központok infrastruktúrájának kiépítésére, valamint az oktatási és módszertani tehetséggondozó, tehetségfejlesztő programok kialakítására. A célok között szerepel az is, hogy ezek az intézmények, mint a társadalmi befogadást és együttélést elősegítő közösségi terek működjenek, komplex tevékenység – képzés, oktatás, kutatás, művészeti, kulturális – folyjon bennük, valamint kreatív, alkotó és gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó tevékenységeknek is a helyszínei legyenek.  A projekt megvalósításával egy időben a négy településen összesen 15 új munkahely is létesül.
           
Szintén a projekt keretében egy, a legkorszerűbb technológiával felszerelt mozgószínpadot is kialakítanak majd annak érdekében, hogy a kulturális és nemzetiségi rendezvények megtartására helyszínhez való kötöttség nélkül kerülhessen sor. A mozgószínpad lényegében egy rendezvénytér, ami megközelítőleg tíz méter széles, és bárhol felállítható, teljes audiovizuális technikai háttérrel rendelkező színpad, ami az ország különböző pontjain szolgálhat koncertek, előadások, valamint kivetítések helyszíneként.
 
A projekt nyitó rendezvényét március 27-én 10 órakor tartják Pécsett a Gandhi Gimnáziumban.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>