. Ma György napja van.
Rotaristának lenni egyfajta életforma
2021-10-16 20:47:51
Rotaristának lenni egyfajta  életforma

Rotaristának lenni egyfajta életforma

Jubileumot ünnepelt a Rotary Klub Pécs, harminc évvel alakulhattak újra meg.

Öt éve, a Rotary Club Pécs negyedszázados jubileumán közel ezren vettek részt, most ilyen nagy létszámú rendezvényre a harmincadik  megünneplésekor – a világjárvány okán – nem kerülhetett sor.

A ma működő klub újjászervezésében két jelentős tényező játszott szerepet. Egyrészt az, hogy RC Leoben egyik Pécsről elszármazott tagjának Heinemann Zoltánnak a kezdeményezésére, Heinemann István aktív közreműködésével indulhatott el, másrészt Pécs lakóit mindig is jellemezte a fogadókészség, a hagyományok megőrzése az értékteremtés iránt megnyilvánuló igény.

A klubalapítás előkészületei 1990 szeptemberében kezdődtek el, amelyben az RC Leoben, személy szerint pedig Horst-Sigbald Walter volt a segítségükre, aki október 8-án az egyre több tagot számláló  Rotary Asztaltársaságnál tett látogatásakor javaslatot az alapítás menetrendjére. Ugyanez évben, december 11-én megtartott találkozón már részletes terv készült a beiktatási ünnepség lebonyolításáról. E szerint 1991. május 3-4-én került volna sor a charter ünnepségre. Az alapító osztrák District  azonban végül az országos alapítási ünnepség utánra tette az RC Szeged és RC Pécs alakuló charterét. Így lett az alapítási ünnepség Szegeden 1991. szeptember 14-én és Pécsett 1991. október 26-án, ez utóbbi ünnepségét a Palatínus szálló Bartók termében tartották. Első elnöke Zeller Gyula egyetemi tanár lett.

Az 1928-ban alapított és az újjáalapított klub között sikerült egy közvetítő láncszemet találniuk Mattyasovszky-Zsolnay Miklós személyében, aki a régi klub utolsó elnökének Mattyasovszky-Zsolnay Tibor a fia volt, aki fiatal korában a családban találkozhatott a Rotary eszmékkel, tiszteletbeli tagsága egészen  a  2005 decemberében bekövetkezett haláláig tartott.
 
A pécsi klub máig a Rotary közösség zászlóshajója, ami 1928-as megalapításakor, majd 1991-ben történt újraalapítását követően is a város megbecsült tagjait tudhatta soraiban,  mint például Imre Józsefet, Entz Bélát, a Zsolnay és a Hamerli családokat, vagy Littke Lőrincet.    

Az eltelt három évtized alatt számos módon segítették a pécsieket. Hátrányos helyzetű, vagy bármilyen módon tanulásukban akadályozott fiatalok támogatására több programot indítottak. Évek óta a Pécsi Rotary Advent keretében a nehéz körülmények között élő, tehetséges - közép- és általános iskolás - diákokat támogatják. Nem csak adományokkal, hanem  egyéb módon is sokat tesznek a városért. Többek között a Rotary-sétány folyamatos fejlesztésével a Mecsekre kirándulók tölthetnek el hosszabb, rövidebb időt szép környezetben, Tapintható láthatatlan nevet viselő projektjük keretében, a város nevezetes épületeiről készített miniatűrök révén pedig a látássérültek életét igyekeztek jobbá tenni.

Utoljára frissítve: 2021-10-16 20:48:25

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>