. Ma Sándor napja van.
Rotary díj tizenötödször
2013-03-06 22:39:38
Rotary díj tizenötödször

Rotary díj tizenötödször

Ebben az esztendőben immár tizenötödik alkalommal került sor a Rotary díj átadására Pécsett.

A Pécsi Rotary Club  egyik alaptörekvése a  tehetséges, adott esetben a rászoruló fiatalok támogatása. Az első elismerés átadása óta számos fiatal  vehette át a Pécsi Rotary  Klub Alapítvány művészeti díját, valamint kapott támogatást céljai eléréséhez. Évente eddig  átlag ötött ért ez a megtiszteltetés, tavaly azonban már tíz, idén pedig ennél is több tizenegy diák vehette át kiemelkedő tanulmányi eredményéért, közéleti munkájáért, valamint magas színvonalú művészeti tevékenységéért.

 

Immáron másfél évtizede támogatja a Rotary Club a tehetséges, rászoruló, szakterületükön kimagasló teljesítményt nyújtó középiskolai diákokat. Idén a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola növendékei mellett, a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola, a Pollack Mihály Műszaki Szakközép- és Szakiskola, valamint első alkalommal a Gandhi Gimnázium diákja is ott volt a díjazottak között.

 

Ünnepi köszöntőjében Kékes Ferenc egyebek mellett arról beszélt, hogy nem volt egyszerű a döntést meghozniuk. Kitért arra is, hogy a maga részéről nagy izgalommal várta a jutalmazottakkal való találkozást. Szólt arról is, a tagok közül  Hirth Ferenc, idén is felajánlott egy díjat, volt iskolája, a Zipernowsky egy tehetséges diákjának. Az egyéni támogatók sora  azonban két új taggal Treszner Jánossal, és a klub örökös elnöke, Heinemann Istvánnal bővült, akik szintén egykori alma materük, a Pollack Szakközép- és Szakiskola tanulóit ismerték el vele.

 

A jó hangulatú, a humor jegyében lezajlott díjátadón a sort a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola növendékei nyitották meg. A szobrász Nyári Flóráról, tanára Kuti László szobrászművész beszélt. Mint elmondta, az érzékeny, filigrán termetű Nyári Flóra a legkeményebb anyagból alkot, hoz létre már most is egyedi látásmódot tükröző műveket. A két táncosról Kollár Danielláról és  Keresztes Patrikról balettmesterük, Kovács Zsuzsa beszélt. Kiemelte, a fiatal balerina már a Pécsi Balett több előadásában is szerepelt, míg Keresztes Patrik inkább a balett-megalkotásában, koreográfiák készítésében jeleskedik, számos versenyen végzett az első helyen, ott volt a MOL díjazottjai között is.


A legnehezebb helyzetben  Papp Gabriella tanára - aki egyben az édesapja is -, Papp Gábor volt. Mint elmondta, őt is az édesapja tanította egykoron, s a családjukban fontos szerepet játszik a zene, ezért  határozták el,  minden gyereküknek megadják az esélyt arra, hogy megtanuljanak egy hangszeren játszani. A maga részéről mindig is arra törekedett, hogy a lánya is megélje a teremtő játék élményét. A fagottos Szőke Szabolcs a hangszerét, tanárának a Pannon Filharmonikusok zenészének Herpay Ágnesnek köszönheti, ő adta  ugyanis a kezébe öt évvel ezelőtt.  Aki arról beszélt,  már akkor érződött, hogy ők ketten – hangszer és zenész – még együtt nagy dolgokra lesznek képesek. A klarinétos  Laczkovics Tamás is szerencsésnek mondhatja magát, mert az ő mestere szintén aktív zenész Radics Mirosláv Péter, aki egyebek mellett arról szólt, hogy növendéke nem volt könnyű helyzetben, mert  az elmúlt években sok klarinétos volt a díjazottak között.

 

A Pollack Mihály Műszaki Szakközép- és Szakiskola  tanulói közül három 12. osztályos tehetséges diák vehette át idén a Rotary-díjat. Az építész osztályba járó Kaszap Henrietta, valamint Novák Balázs László, valamint a földmérő, térinformatikusnak tanuló  Németh Tamás. Míg a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolából Rónai László részesülhet eredményei alapján idén a Pécsi Rotary Klub Alapítvány támogatásából, aki az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen bekerült az első legjobb tizennyolc közé.


A Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium tanulói közül első alkalommal Balogh József vehette át a díjat, aki 2006-ban került állami gondozásba. A nehéz körülményei ellenére ott van a legjobbak között.

Utoljára frissítve: 2013-03-07 07:20:10

További híreink
Csillagászati hét a Zsolnay Negyedben
Közel harminc program várja a csillagászat szerelmeseit március 19-25. között, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.
2018-03-18 01:17:27, Hírek, Környezetünk Bővebben
Félmilliárd humán szolgáltatások fejlesztésére
Egészségtudatosság, a helyi közösségek erősítése, a lakosság helyben maradásának ösztönzése, valamint a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak visszairányítása a hagyom...
2018-03-17 17:08:41, Hírek, Környezetünk Bővebben
A cél: mindenki számára előnyt jelentsen
Az Európai Bizottság új kezdeményezésekkel mozdítja elő a szociális jogok európai pillérének megvalósítását.
2018-03-16 11:07:27, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy nemzetiség sok története elevenedik meg hatvan fotón Pécsett.
Bővebben >>