. Ma Emma napja van.
S újra a fényé lesz a főszerep
2017-12-22 23:01:37
S újra a  fényé lesz a főszerep

S újra a fényé lesz a főszerep

A téli napfordulón érik a Nap sugarai legkisebb szögben a Földet, ami egyben a csillagászati tél kezdetét jelenti, miközben hosszabbodnak a nappalok, a természet elindul az újjáéledés felé.

A fény újjászületése őseink által is nagyra tartott ünnep volt. Számos magyar népszokás kapcsolódik a  téli napfordulóhoz. A  Zsolnay Mauzóleumban - a legendája szerint - ekkor különleges fényjelenség kíséretében feltárul az eozin titka.

A Zsolnay Fényfesztivál szervezőcsapata a tavalyi év után hagyományteremtő szándékkal a téli napforduló napját választotta, hogy megossza  az első híreket a pécsiekkel a 2018-as Zsolnay Fényfesztiválról. Mint kiderült, jövőre immár négynapos lesz, s június 28. és július 1. között  rendezik meg.

A programokról is már annyi tudható, hogy az angol Motionhouse társulat Charge című multimédiás tánc-cirkuszi előadása indítja a fesztivált a Kodály Központban. A művészet és a tudomány izgalmas ötvözetéből megszülető produkciót az Oxfordi Egyetemmel együttműködve alkotta meg az angol társulat, a digitális háttér előtt játszódó előadást az elektromosság emberi testben betöltött szerepével kapcsolatos felfedezések inspirálták.

Újra nyitja kapuit az idén nagy sikerrel debütált Fénybütykölde, a spanyol Sienta La Cabeza társulatának hajszobrászai pedig újra örömmel csatlakoznak azokhoz a fesztiválozókhoz, akik maguk is fénylő díszeket öltve szeretnék kivenni részüket az eseményekből. A Fénykarnevál jövő évi különlegessége a Rodafonio varázslatos muzsikáló járgánya lesz.Ez a guruló csoda hívja majd táncba a fesztiválozókat.

A Székesegyház monumentális homlokzata lesz újra a Zsolnay Light Art nemzetközi mapping verseny helyszíne. Minden bizonnyal ez lesz a fesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó programja. A verseny szakmai partnere és házigazdája ezúttal is a Kiégő Izzók csapata.

Kibővített területen, a tavalyinál is nagyobb és látványosabb alkotások láthatók majd a belváros legismertebb épületeit és izgalmas, rejtett zugait is útbaejtő, 25 állomásos körsétán, a Fény Útja helyszínein.

Utoljára frissítve: 2017-12-22 23:02:51

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>