. Ma Orbán napja van.
Saláták, levesek, desszertek
2023-09-16 21:33:18
Saláták, levesek, desszertek

Saláták, levesek, desszertek

Négy év után újra nemzetközi szakácskönyvet jelentetett meg Magyarország első egyeteme, a Pécsi Tudományegyetem.

A külföldi hallgatók receptjeiből összeállított könyvben ezúttal elsősorban a levesek, saláták és a desszertek kapták a főszerepet. A cél azonban nem változott, megismerni a több mint 130 országból Pécsre érkező tanulók hazájának gasztro-kultúráját, ízlésvilágát, különleges ételeit.

A Pécsi Tudományegyetem „50 étel a nagyvilágból” című szakácskönyve a maga nemében kuriózum. A recepteket tartalmazó kötet 2019-ben jelent meg az egyetem hallgatóinak aktív közreműködésével. A különleges kiadvány sikert aratott, több visszajelzés is arra utalt, várják a folytatást. A kötet szerkesztői éppen ezért újabb 50 receptet választottak ki az egyetemen tanuló mintegy 5000 külföldi és 17.000 magyar hallgató között meghirdetett receptversenyre beérkezett ételleírás közül. Idén azonban a középpontba a leveseket, salátákat és desszerteket helyezték.

Mint Miseta Attila, az egyetem rektora a kiadvány kapcsán elmondta, akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy a második „egyetemi szakácskönyv” a centenárium évében jelenik meg, ugyanis éppen 100 esztendeje vette kezdetét a modern felsőoktatás Pécsen. Hangsúlyozta, az ország minden bizonnyal egyik legsokszínűbb és legnemzetközibb egyetemeként méltán büszkék arra az interkulturális közegre, amely valójában évszázadok óta körülöleli az itt tanulókat, kutatókat, a város lakóit.

A könyv mindenki számára elérhető lesz, a Líra bolthálózatán keresztül lesz megvásárolható.(fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2023-09-16 21:39:02

További híreink
Minden, amire egy gyerekszív csak vágyhat
Ismét a Zsolnay Negyedben rendezik meg a Városi Gyereknapot Pécsen, kicsiknek, nagyobbaknak és a felnőtteknek is kínálnak szórakozási lehetőséget.
2024-05-24 22:00:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utcára fel! - urban art fesztivál Pécsen
Urban art fesztivál helyszíne lesz Pécs május 24 és szeptember 22 között.
2024-05-24 21:47:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
A vadhús fogyasztásának előnyei
Szarvas és mangalica húsból készült stifoldert, vaddisznópörköltet is lehetett kóstolni a Nemzeti Agrárkamara Baranya Vármegyei Szervezete immár hagyományos vadétel kósto...
2024-05-22 22:19:15, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az egyetem, az egyházmegye, a tankerületi központ, valamint az önkormányzat összefogásának eredményeként orszá...
Bővebben >>