. Ma Csongor napja van.
Segítség a leszakadóknak
2014-08-22 09:38:59
Segítség a leszakadóknak

Segítség a leszakadóknak

Elkülönült szegény telepnek minősül a 2400 lakosú, Baranya megyei Szászváron a „Zárda” nevet viselő  épületegyüttes.

A „Zárda”, e jelenleg 12 lakásos társasházként működő ingatlan története száz esztendőre nyúlik vissza: még az 1900-as évek elején építették meg azt az apácazárdát, amely akkor még egyházi tulajdonban volt. A második világháború végi szovjet megszállást követően az ingatlant államosították, tanácsi tulajdonba adták, az apácákat kiüldözték. A 70-es években az épületet bevonták a „telep-felszámolási hullámba”: a Szászvárt körülvevő erdőkben található romatelepekről a romák egy részét a „Zárda” területére költöztették – az akkortól kezdett elkülönült szegénytelepként működni.


A rendszerváltást követően a 12 lakásból 11 magántulajdonba került, de mind a mai napig csupán kettő rendelkezik vezetékes vízzel és szennyvízelvezetéssel, így a területen azóta is gazdaságilag és szociálisan is elmaradott lakosok élnek. A jelenleg 30 fős telepen 21-en aktív korúak, akik közül csupán két főnek van munkaviszonya. A felnőttek közel háromnegyede legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik.


- Tudtuk, hogy ezzel a problémával mihamarabb foglalkoznunk kell annak érdekében, hogy megállítsuk a telepen élők további leszakadását – mondja Bék János polgármester. – Azt tűztük ki célul, hogy a zárdabéli családok részére élhetőbb otthont biztosítsunk, segítsük beilleszkedésüket a többségi társadalomba, s ezzel mások számára is példát és irányt mutassunk. Ezért nyújtottuk be Nyissuk ki a Zárda kapuit  elnevezéssel pályázatunkat  a „Lakhatási integrációt modellező szociális célú település-rehabilitációs kísérleti projektekre. Sikerrel vettük az akadályokat, s a program  megvalósítására  csaknem 180 millió forintot nyertünk el.


A projekt keretében egyrészt a Zárda területén  az önkormányzat  három ingatlant vásárol meg, amelyekben a helyi roma önkormányzat részére irodát és foglalkoztató teret alakítanak ki. Ezek az ingatlanok adnak majd otthont az érintett célcsoport felzárkóztatásához szükséges foglalkozásoknak. Ezen felül a „Zárda” teljes környezete megszépül, felújítják a társasházat, kiépítik a víz- és szennyvíz-fővezetékeket is. A területen található önkormányzati ingatlant pedig szociális bérlakássá alakítják, és az utat is rendbe teszik.


E mellett a település belterületi részén öt családi házat vásárol meg az önkormányzat, amelyekben szintén szociális bérlakásokat alakítanak ki.   A telepről öt család - 17 ember – költöztethet ezekbe be. A pályázatban mindehhez számos olyan elem - képzések, rendezvények - is kapcsolódik, amelyeknek elsődleges célja, hogy megkönnyítsék a „Zárdában” élők beilleszkedését a többségi társadalomba.

További híreink
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a petesejt és a hímivarsejt káros fényterhelését.
2024-04-06 20:40:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>