. Ma Márk napja van.
Segítség a megmaradáshoz
2022-05-04 19:35:39
Segítség a megmaradáshoz

Segítség a megmaradáshoz

A Pécsi Harmadik Színház felajánlása a beregszászi társulatnak, meghívták őket Baranya székhelyére. A vendégjátékra május végén kerül sor.

 

Amikor híre ment annak, hogy az orosz-ukrán háború kezdetén a beregszászi színészek átjutottak a határon, és alapító-főrendezőjük meghívására Budapestre érkeztek, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója az elsők között kereste meg Vidnyánszky Attilát azzal a felajánlással, hogy a kárpátaljai társulatot meghívnák Pécsre játszani, így segítve őket nehéz és bizonytalan helyzetükben. A vendégjáték május végén valósul meg, s a színházi élmény nagyszerű emberi gesztussal társul.

 

Miként Vincze Jánostól, a Pécsi Harmadik Színház igazgatójától megtudtuk, a határon túli magyar teátrumok közül a legintenzívebb együttműködésük a beregszászi társulattal alakult ki. Velük és a debreceni színházzal közösen hozták létre az Európa Kulturális Fővárosa program 2009-es felvezető évének kiemelkedő eseményeként az Ezeréves a Pécsi Egyházmegye rendezvénysorozatában T. S.Eliot: Gyilkosság a székesegyházban című művének előadását Vidnyánszky Attila rendezésében. A premiert a Duna TV egyenesben közvetítette. A bemutató a Pécsi Bazilikában volt, és többször műsorra került Pécsett, Debrecenben, sőt Kijevben is. Folyamatos együttműködésük keretében a beregszászi társulat nyolc produkciójának 29 előadását láthatta eddig a pécsi közönség, köztük Boccaccio, Csehov, Csokonai, Szigligeti Ede, Örkény István és Háy János műveit.

 

Az elmúlt évadban Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadásuk befogadását tervezték, ám ideutazásuk előbb a pandémia idején bevezetett nemzetközi szabályozások, majd a társulatukban történt személyi változások miatt hiúsult meg. Ám ahogy Vincze János fogalmaz, szívükön viselik a beregszásziak sorsát, és mostani, bizonytalansággal teli, kiszolgáltatott helyzetükben is segíteni szeretnének nekik.Tagjaik jelenleg Budapesten tartózkodnak, és Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be hamarosan a Nemzeti Színházban Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című komikus eposzát.

 

Az, hogy új produkció létrehozásán dolgozhatnak, számukra most a létfenntartást jelenti! S tekintettel arra, hogy a Pécsi Harmadik Színházat több mint egy évtizedes szakmai-emberi kapcsolat fűzi a beregszászi teátrumhoz, Vincze János és munkatársai igyekeznek nemcsak művészi téren, hanem más módon is segítséget nyújtani kárpátaljai kollégáiknak – hűen Örkény István szavaihoz, miszerint  „A legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, az a szolidaritás.”Így májusban három alkalommal - 23-án 19.00, 24-én 15.00 és 19.00 órakor - tűzik műsorukra A helység kalapácsa című új produkciójukat, s mindent megtesznek azért, hogy itt-tartózkodásukat kényelmesebbé, ellátásukat teljesebbé tegyék.

 

A Pécsi Harmadik Színház lehetőséget teremtett arra, hogy nézőik a belépőjegyen felül támogatói jegyeket is vásárolhassanak, s az így befolyó összeggel – anyagi lehetőségeikhez mérten – szintén ehhez járuljanak hozzá. Aki jegyvásárlás nélkül kívánja támogatni a kárpátaljai társulatot, megteheti egyéni hozzájárulás formájában is, az általa felajánlott összeget a Pécsi Harmadik Színház számlaszámára (11731001-20666200) utalva, de ez esetben mindenképpen fel kell tüntetniük a Megjegyzés rovatban azt, hogy „beregszásziak támogatása”.

 

A Pécsi Harmadik Színháznak nemcsak a kortárs magyar drámák bemutatása terén vannak kiemelkedő eredményei, hanem a nemzeti kulturális identitás megőrzésében vállalt szerepe is figyelemreméltó. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében indították el ,,Határtalan város – Határtalan színház” elnevezéssel azt a programsorozatot, amelynek eredményeként Pécs a külhoni magyar színházak befogadó- és játszóhelye lett. Eddig tizennyolc társulat közreműködésével 47 produkcióból 240 előadást tartottak. E sorozatot folytatják most, a Petőfi-emlékévhez is kapcsolódva, beregszászi „testvérszínházuk” újbóli meghívásával.

Utoljára frissítve: 2022-05-04 19:37:59

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>