. Ma Márk napja van.
Segítség az egészségügynek
2020-03-22 21:05:16
Segítség az egészségügynek

Segítség az egészségügynek

Az Európai Bizottság vadonaúj egészségügyi rescEU-készletet  alakít ki,a COVID-19 világjárvány kapcsán ezzel kíván segítséget nyújtani az uniós országoknak.

Lélegeztető gépekből, védőmaszkokból és egyéb egészségügyi eszközökből álló stratégiai rescEU-készlet kialakításáról döntött az Európai Bizottság, a COVID-19 világjárvány kapcsán ezzel kíván segítséget nyújtani az uniós országoknak.

Mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, a sürgősségi egészségügyi eszközök vadonatúj közös európai tartalékával uniós szintű szolidaritás valósul meg. A tartalék létrehozása valamennyi tagállam és azok valamennyi polgárának a javát szolgálja majd, a járvány megfékezésére az egyetlen megoldás az egymás segítése.

A készlet többek között a következő egészségügyi eszközöket foglalja majd magában, úgy mint az intenzív ellátáshoz szükséges egészségügyi eszközöket, mint például lélegeztető gépeket, egyéni védőeszközöket - ezen belül többször használatos maszkokat, oltóanyagokat és gyógyszereket, valamint laboratóriumi kellékeket.

Janez Lenarčič válságkezelési biztos pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az EU nagy erőkkel dolgozik azon, hogy minél több eszköz álljon a tagállamok rendelkezésére. A koronavírus elleni küzdelem kellékeinek mielőbbi beszerzése érdekében hozzák létre a rescEU készletet, amelyből azokat a tagállamokat támogatják, amelyek nem rendelkeznek elegendő eszközzel a fertőzött betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók védelméhez és a vírus terjedésének lassításához.

A rescEU-készletet  egy vagy több tagállamban helyezik majd el. Az eszközök beszerzéséért a fogadó állam lesz a felelős. A készletet 90 százalékban az Európai Bizottság finanszírozza, az eszközök elosztását pedig a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ irányítja majd annak érdekében, hogy azok oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A készlet kezdeti uniós költségvetése 50 millió euró, amelyből 40 millió euró a költségvetési hatóságok jóváhagyásától függ. E mellett a tagállamok a közös közbeszerzési megállapodás keretében is hozzákezdtek már a különböző egyéni védőeszközök, lélegeztető gépek és a koronavírus teszteléséhez szükséges eszközök beszerzéséhez. A rescEU-készletet fogadni kívánó tagállamok már  közvetlen támogatást igényelhetnek az Európai Bizottságtól, ami készlet költségeinek 90 százaléka, a fennmaradó 10 százalékot a tagállam viseli.

A rescEU az uniós polgári védelmi mechanizmus része, amelynek célja a résztvevő államok közötti polgári védelmi együttműködés megerősítése a katasztrófa megelőzés, katasztrófavédelmi felkészültség és katasztrófareagálás hatékonyabbá tétele érdekében. A javaslat nyomán jelentősen bővül majd az uniós polgári védelmi mechanizmus égisze alatt működő rescEU eszköztartaléka, amelyben már jelenleg is találhatók tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus 2001-ben jött létre, és azóta több mint 330 megkeresés nyomán nyújtott segítséget az EU-n belül és azon kívül, általa az Európai Bizottság kulcsszerepet játszik az Európán belüli és kívüli katasztrófareagálás összehangolásában, s jelenleg az uniós tagállamok mellett Izland, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró és Törökország vesz benne részt.

Utoljára frissítve: 2020-03-22 21:06:23

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>