. Ma Vince napja van.
Segítség az egészségügynek
2020-03-22 21:05:16
Segítség az egészségügynek

Segítség az egészségügynek

Az Európai Bizottság vadonaúj egészségügyi rescEU-készletet  alakít ki,a COVID-19 világjárvány kapcsán ezzel kíván segítséget nyújtani az uniós országoknak.

Lélegeztető gépekből, védőmaszkokból és egyéb egészségügyi eszközökből álló stratégiai rescEU-készlet kialakításáról döntött az Európai Bizottság, a COVID-19 világjárvány kapcsán ezzel kíván segítséget nyújtani az uniós országoknak.

Mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, a sürgősségi egészségügyi eszközök vadonatúj közös európai tartalékával uniós szintű szolidaritás valósul meg. A tartalék létrehozása valamennyi tagállam és azok valamennyi polgárának a javát szolgálja majd, a járvány megfékezésére az egyetlen megoldás az egymás segítése.

A készlet többek között a következő egészségügyi eszközöket foglalja majd magában, úgy mint az intenzív ellátáshoz szükséges egészségügyi eszközöket, mint például lélegeztető gépeket, egyéni védőeszközöket - ezen belül többször használatos maszkokat, oltóanyagokat és gyógyszereket, valamint laboratóriumi kellékeket.

Janez Lenarčič válságkezelési biztos pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az EU nagy erőkkel dolgozik azon, hogy minél több eszköz álljon a tagállamok rendelkezésére. A koronavírus elleni küzdelem kellékeinek mielőbbi beszerzése érdekében hozzák létre a rescEU készletet, amelyből azokat a tagállamokat támogatják, amelyek nem rendelkeznek elegendő eszközzel a fertőzött betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók védelméhez és a vírus terjedésének lassításához.

A rescEU-készletet  egy vagy több tagállamban helyezik majd el. Az eszközök beszerzéséért a fogadó állam lesz a felelős. A készletet 90 százalékban az Európai Bizottság finanszírozza, az eszközök elosztását pedig a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ irányítja majd annak érdekében, hogy azok oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A készlet kezdeti uniós költségvetése 50 millió euró, amelyből 40 millió euró a költségvetési hatóságok jóváhagyásától függ. E mellett a tagállamok a közös közbeszerzési megállapodás keretében is hozzákezdtek már a különböző egyéni védőeszközök, lélegeztető gépek és a koronavírus teszteléséhez szükséges eszközök beszerzéséhez. A rescEU-készletet fogadni kívánó tagállamok már  közvetlen támogatást igényelhetnek az Európai Bizottságtól, ami készlet költségeinek 90 százaléka, a fennmaradó 10 százalékot a tagállam viseli.

A rescEU az uniós polgári védelmi mechanizmus része, amelynek célja a résztvevő államok közötti polgári védelmi együttműködés megerősítése a katasztrófa megelőzés, katasztrófavédelmi felkészültség és katasztrófareagálás hatékonyabbá tétele érdekében. A javaslat nyomán jelentősen bővül majd az uniós polgári védelmi mechanizmus égisze alatt működő rescEU eszköztartaléka, amelyben már jelenleg is találhatók tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus 2001-ben jött létre, és azóta több mint 330 megkeresés nyomán nyújtott segítséget az EU-n belül és azon kívül, általa az Európai Bizottság kulcsszerepet játszik az Európán belüli és kívüli katasztrófareagálás összehangolásában, s jelenleg az uniós tagállamok mellett Izland, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró és Törökország vesz benne részt.

Utoljára frissítve: 2020-03-22 21:06:23

További híreink
A koronavírus hat az építőiparra is
A generálkivitelezők jelzései szerint egyre több alvállalkozó (mikró- és kisvállalkozás) függeszti fel a munkát.
2020-04-03 20:37:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
Száz milliárd euró a munkahelyek és a vállalkozások működésének fenntartására: a SURE-kezdeményezés.
2020-04-02 21:02:39, Hírek, Környezetünk Bővebben
Elhunyt Peskó Zoltán
Hosszan tartó betegséget követően 83 éves korában elhunyt Peskó Zoltán karmester és zeneszerző, a Pannon Filharmonikusok egykori zeneigazgatója.
2020-04-01 18:14:14, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bezárnak a kiállítóhelyek, elmaradnak kulturális rendezvények, ügyeleti rend lép életbe a bölcsődékben Pécsett...
Bővebben >>