. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Segítség százezer vállalkozásnak
2020-04-07 21:19:33
Segítség százezer vállalkozásnak

Segítség százezer vállalkozásnak

Nyolc milliárd euróval segíti az unió a tagállamaiban működő százezer kis- és középvállalkozás működését.

Az Európai Bizottság jelentős összegű eurót szabadított fel az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA), ami kezességvállalásként szolgál majd az Európai Beruházási Bank Csoport részét képező Európai Beruházási Alap (EBA) számára. Ez a forrás lehetővé teszi majd az EBA számára olyan különleges kezességvállalás kibocsátását, amellyel a bankokat és más hitelezőket arra ösztönözhet, hogy legalább 100.000, a koronavírus-világjárvány gazdasági hatása által sújtott európai kkv és kis méretű, közepes piaci tőkeértékű vállalat számára likviditást biztosítsanak. Az így rendelkezésre bocsátható finanszírozás becsült összege 8 milliárd euró.

Ez a döntés eleget tesz a március 13-i bizottsági közleményben foglalt, a nehéz helyzetbe került kkv-ket érő károk haladéktalan enyhítésére irányuló kötelezettségvállalásnak, amelynek eredményeképpen a finanszírozás már áprilisban folyósítható. E kötelezettségvállalás az Európai Beruházási Bank Csoport által március 16-án bejelentett intézkedéscsomag részét képezi, amelynek célja, hogy gyorsan mozgósítsa a támogatást az európai kkv-k és közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára.

A koronavírus-világjárvány egyik közvetlen gazdasági következménye a kis- és középvállalkozásokat érintő hirtelen likviditáshiány. A válság jellemzően ezeket a vállalatokat sújtja a leginkább, és a megfelelő likviditással való támogatás elengedhetetlen ahhoz, hogy túléljék a válságot. A bankokat azonban likviditáshiány esetén az érzékelt kockázat hirtelen növekedése miatt semmi sem ösztönzi arra, hogy kölcsönt nyújtsanak a kkv-knak, ezért van szükség az ilyen hiteleket támogató uniós kezességvállalásra.

A mai naptól az EBA célzott ESBA-támogatású kezességvállalást kínál a piac számára, hogy megfékezze a világjárvány kis- és középvállalkozásokra és a kis méretű, közepes piaci tőkeértékű vállalatokra gyakorolt hatását.

Mint az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke, Valdis Dombrovskis elmondta, a vállalkozások Európa-szerte nehézségekkel küzdenek. Az EU gyorsan reagál, hogy hozzájáruljon a gazdasági sokk mérsékléséhez, és segítséget nyújtson a különösen kiszolgáltatott kis- és középvállalkozásoknak. A Bizottság és az Európai Beruházási Alap nyolc milliárd euró összegű finanszírozást bocsát rendelkezésre, ami azonnali készpénzsegélyt tesz lehetővé a koronavírus-világjárvány által sújtott európai kkv-k számára. A válság által leginkább sújtottak megsegítése érdekében már ebben a hónapban megindul a finanszírozás áramlása a helyi bankokon és hitelezőkön keresztül.

Mindehhez Alain Godard, az EBA főigazgatója a következőket tette hozzá, ilyen példa nélküli válság idején elengedhetetlen, hogy a kkv-k megkapják a szükséges támogatást. Az EBA intenzíven dolgozik annak biztosításán, hogy gyors és megfelelő választ adjon a COVID-19-járványra, ennek jegyében indította el az Európai Bizottsággal együtt az új, 8 milliárd eurós kezdeményezést. Jóllehet ez egy fontos első lépés, az EBB csoport továbbra is arra fog törekedni, hogy újabb megoldásokat találjon az európai vállalkozók finanszírozási igényeinek mielőbbi kielégítésére.

ACOSME hitelgarancia-eszköze keretében az ESBA-ból és a Horizont 2020 keretében nyújtott InnovFin kkv-garanciaeszközből felszabadított 1 milliárd euró összegű támogatás lehetővé teszi az EBA számára, hogy 2,2 milliárd eurónyi kezességvállalást nyújtson a pénzügyi közvetítőknek, és ezáltal 8 milliárd euró összegű finanszírozás rendelkezésre állását biztosítsa. A kezességvállalást az EBA fogja felkínálni a piac számára a mai napon több száz pénzügyi közvetítőnek, köztük bankoknak és alternatív hitelezőknek kibocsátott részvételi szándék kifejezésére való felhívás útján.

E kezességvállalás fő jellemzői többek között az egyszerűsített és gyorsabb hozzáférés az EBA kezesség vállaláshoz, e mellett magasabb kockázati fedezet – az egyes hitelek potenciális veszteségeinek 80 százalékáig, az általános 50 százalékkal szemben. E mellett a forgótőke-hitelekre való összpontosítás szerte az unióban, valamint rugalmasabb feltételek lehetővé tétele, ideértve a halasztást, az átütemezést vagy a hiteltörlesztési moratóriumot is.

Az új kezességvállaláshoz az EBB-vel már együttműködő és új pénzügyi közvetítők is hozzáférhetnek majd, akik több mint százezer, a COSME hitelgarancia-eszköze és az InnovFin – kkv-garanciaeszköz keretében kezességvállalásban részesülő vállalatra terjesztik majd ki a különleges feltételeket.

Utoljára frissítve: 2020-04-07 21:19:59

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>