. Ma Auguszta napja van.
SELFIE a digitális oktatás, tanulás támogatására
2018-11-07 02:38:15
SELFIE a digitális oktatás, tanulás támogatására

SELFIE a digitális oktatás, tanulás támogatására

Az Európai Bizottság  új eszközt indított útjára, amelynek  feladata, hogy segítse az EU-ban, valamint Oroszországban, Grúziában és Szerbiában található valamennyi iskolát annak felmérésében, miként használják a digitális technológiákat az oktatás és a tanulás terén.


Az unió területén a SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies- az innovatív oktatási technológiák használatának előmozdítása révén végzett hatékony tanulást érintő önértékelés) 250 000 iskola 76,7 millió diákjának és tanárának áll rendelkezésére önkéntes alapon. A portál 24 uniós nyelven elérhető, és a jövőben további nyelveken is hozzáférhetővé válik. Minden érdeklődő iskola -általános iskolák felső tagozatai, középiskolák és szakképzési intézmények - regisztrálhat a SELFIE platformjára és elvégezheti az önértékelést saját iskolájában. Az Európai Bizottság célja, hogy a platform 2019 végéig 1 millió tanulóhoz, tanárhoz és intézményvezetőhöz jusson el.


Mint Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős biztosa elmondta, a SELFIE segítséget nyújthat az iskoláknak abban, hogy a technológiát célirányosan, átfogó módon építsék be az oktatási és tanulási folyamatokba. Kitért arra is, az iskolavezetők, a tanárok és a diákok álláspontjának egybegyűjtése fontos szerepet játszhat abban, hogy Európában az oktatás megfeleljen a digitális korszak kihívásainak.  Hangsúlyozta, bízik abban, hogy a SELFIE elősegíti az európai digitális készségek megerősödését, ami kulcsfontosságú, ha valóban az a cél, hogy  mindenki számára lehetővé váljon a globalizált, tudásalapú gazdaságok által kínált lehetőségek kiaknázása.Emellett elengedhetetlen  az olyan társadalmak kiépítéséhez, amelyekben az emberek bizalommal, ugyanakkor kritikus felhasználóként, nem pedig passzív fogyasztóként viszonyulnak az új technológiákhoz.


A SELFIE az Európai  Bizottság által idén januárban bemutatott  Digitális oktatási cselekvési terv részeként előterjesztett tizenegy kezdeményezés egyike. A cselekvési terv célja az európai digitális készségek fellendítése, valamint a digitális technológiák innovatív használatának támogatása az oktatás és a tanulás terén.


Hogyan működik a SELFIE?


Amint egy iskola a SELFIE használata mellett dönt, a tanulók, az iskolavezetők, és a tanárok megvizsgálnak egy sor rövid állítást annak meghatározására, hogy az iskolájuk miként használja a technológiát a tanítás és a tanulás során. Az eszköz moduláris, és az iskolák választhatnak egy sor opcionális állítás közül, valamint legfeljebb nyolc, személyre szabott kérdést alkothatnak a saját igényeiknek és prioritásaiknak megfelelően. A válaszadáshoz 20–30 perc szükséges. Ezután az iskola személyre szabott jelentést kap az eredményekről.

 

A SELFIE iskolai jelentés ezt követően az iskolai közösségen belüli párbeszéd részeként felhasználható annak meghatározására, hogy a digitális technológiák jobb tanulási célú használatának javítása érdekében milyen lépések megtételére van szükség. Ez magában foglalhatja például a tanárok speciális képzését vagy a tanulók támogatását olyan témákban, mint az online biztonság. A SELFIE keretében a válaszadás névtelenül történik, és személyes adatok gyűjtésére nem kerül sor. Az adatokat nem fogják az iskolák vagy oktatási rendszerek rangsorolására felhasználni.

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>