. Ma Márk napja van.
Sikeresen szerepeltek a nemzetközi pályázaton
2023-03-16 02:52:10
Sikeresen szerepeltek a nemzetközi pályázaton

Sikeresen szerepeltek a nemzetközi pályázaton

A pécsi egyetem belsőépítész-képzésben részt vevő hallgatói az  eddigi egyik legmagasabb elismerést nyerték el.

A pécsi egyetemi belsőépítész-képzésben részt vevő mesterszakos hallgatók alkotta  csapatok közül az egyik  tiszteletbeli elismerésben részesült, három projektje pedig bekerült a legjobb 20 közé a Buildner Architecture Competitions nemzetközi építészeti versenyen. Ez az eddigi legnagyobb elismerés, amelyben a belsőépítész-képzésben részt vevők  eddig részesültek.
 
A „Las Vegas megfizethető lakhatási kihívás” pályázat olyan projekteket várt, amelyek új eszközöket találnak ki a lakásárak csökkentésére. A tervezők feladata az volt, hogy rugalmas, innovatív, kísérleti fázisú koncepciót javasoljanak a megfizethető lakások számára Las Vegasban. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara Belsőépítész MA szakos hallgatóiból álló egyik csapat tiszteletbeli elismerésben részesült, három csapat projektje pedig bekerült a legjobb 20 közé.

A pályázaton résztvevőknek Las Vegas lakhatási válságára kellett megoldásokat javasolniuk. Támogatott lakhatási formára a lehető legkreatívabb módon kialakított különböző nagyságú tereket tervezniük családok, egyedülállók és párok számára. A zsűri olyan projekteket keresett, amelyek eltérnek a lakhatás, a tervezés és a közösség egészének eddigi tipikus elképzeléseitől, emellett a fenntarthatóságra és a megfizethetőségre is fókuszálnak. A pályázaton részt vevő hallgatók féléven keresztül workshop jellegű oktatás keretében dolgozták ki a projektjeiket, miközben előadásokat hallgattak a fenntartható építészettel kapcsolatosan.

„A pályázaton való részvételt a belsőépítész MA elsőéves hallgatók féléves tematikájába fűztük bele azzal a céllal, hogy kipróbálják magukat egy nemzetközi versenyen, ahol megmérettethetik magukat más egyetemről érkezőkkel vagy akár a szakmájukat gyakorlókkal is. A pályázati kiírás teljes mértékben összecseng képzésünk féléves tárgyleírásával, amely lakóépületek belsőépítészetével foglalkozik. Hallgatóink többsége külföldi, összetételük igen színes, a világ szinte minden tájáról valók. A pályázatban felvetett kihívásokkal biztosan fognak találkozni pályafutásuk alatt, hiszen a klímaszorongás, a fenntarthatóság, az energiakrízis új megoldásokat kíván, így ez a feladat valós élethelyzetet modellezett” – mondja Borsos Ágnes, a Belsőépítészeti, Alkalmazott és Kreatív Design Tanszék megbízott tanszékvezetője.

A Las Vegas megfizethető lakhatási kihívás építészeti verseny tiszteletbeli elismerésében   a Gantumur Bujinlkham, Lujain Ahmad Mohamadamen és Sara Ardalan Hussein által alkotott nemzetközi építészekből és belsőépítészekből álló csapat részesült.

„Amikor először dolgoztunk csapatként, a kulturális háttérből, a tervezést érintő megközelítésekből és az ötletekből adódó különbségek segítettek, hogy jobban megértsük az építészeti kihívást. Tervezőként először a problémát nagy léptékben, a közösségben felmerülő kérdésként vizsgáljuk, és kisebb, egyéni léptékből kiindulva igyekszünk megoldást találni. Építészként az a feladatunk, hogy biztonságossá és kényelmessé tegyük a társadalomban élők életkörülményeit, hogy boldogan élhessenek. A versenyeken való részvétellel nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, a kihívás szélesíti a látókörünket és fejleszti a kreativitásunkat” – foglalták össze a hallgatók a pályázaton való indulásuk tapasztalatait.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>