. Ma Klaudia napja van.
Soha nem látott különlegességek
2018-03-13 22:10:24
Soha nem látott különlegességek

Soha nem látott különlegességek

A pécsi Janus Pannonius Múzeum idei kiállítási kínálatában valamennyi korosztály, különböző érdeklődési körű  látogató megtalálhatja kedvére valót.

 

A Modern Magyar Képtárban Arczok és láthatárok címmel áprilistól  egyebek mellett  Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan alkotásai lesznek láthatók. A kiállítás igazi kuriózuma, hogy egy külön teremben a pécsi 19. század is  megelevenedik városképek, pécsi polgárok arcképeinek segítségével, valamint  olyan pécsi művészek, mint Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály  eddig a közönség számára ismeretlen alkotásaival. Ez az anyag még soha nem volt így együtt látható egyetlen tárlaton sem.

 

Folytatódik a Képtár tárlatok pécsi műbarátoknak sorozat is, ezen pécsi és egykor a városban  alkotó, vagy valamilyen szállal Baranya székhelyéhez  kötődő képzőművészek alkotásait, illetve a megyeszékhelyen fellelhető képzőművészeti magángyűjtemények anyagát mutatja be egy-egy kamara-kiállítás keretében.  Ebben az esztendőben többek között Nyári Zsolt szobrászművész, Wéber Tarlós Károly festőművész, Horváth J. Károly festőművész-grafikus, valamint Engel-Baiersdorf Erna szobrász munkásságával  ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

Izgalmasnak ígérkezik a Puszták aranya – A nagyszentmiklósi kincs címet viselő tárlat, amelynek a Csontváry Múzeum ad helyet április 26.  és szeptember 30. között. A bánáti Nagyszentmiklós – a mai romániai Sannicolau Mare - határában 1799. július 3-án árokásás közben aranytárgyakra -  korsókra, poharakra, tálakra – bukkantak. A fennmaradt 23 darab aranyedény kalandos körülmények között előbb Pestre, majd Bécsbe került. A  szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő lelet-együttes  galvanoplasztikai másolata mellett a látogatók megismerkedhetnek az avarok és a honfoglaló magyarok régészeti hagyatékával is.

 

A Mindig nyíló virágok című kiállításon (Néprajzi Osztály, 2018. február 23. – 2018. július 31.) a látogató a textíliák mellett az ornamentikus díszítés motívumait hordozó csodaszép kerámiatárgyakban és festményekben is gyönyörködhet. A tárlat megidézi azt a kulturális és történeti hátteret, amely a Zsolnay nővéreket körülvette, és amely Terézt a népi tárgyak gyűjtésére inspirálta.

 

A Janus Pannonius Múzeum fontos küldetéseinek egyike a történelmi emlékezet ápolása. A háború pillangói című tárlat, ami a  Vasváry-házban március 22-án nyílik és  június 24-ig lesz látható az első világháborús tábori bordélyok témáját járja körül. A Kecskeméti Katona József Múzeum orvostörténeti érdekességeket, néprajzi tárgyakat is felvonultató vendégkiállítása enteriőrök, illetve tematikus tablókba rendezett archív anyagok  - dokumentumok, fotók, rajzok, nyomtatványok - segítségével mutatja be a katonák lövészárkon túli életét és a nemi betegségek számának csökkentése érdekében létrehozott tábori bordélyhálózat működését. A különleges kiállítás megtekintésére a 16 éven felüli látogatókat várja a múzeum.

 

A folyó, ami éltet és összeköt című  kiállítás március 28.  és  június 21 között lesz látható a Természettudományi Múzeumban. A tárlat hazánk legnagyobb folyójának történetét meséli el a római kortól napjainkig. A Duna a különböző korok folyóábrázolásai térképein, városképeken jelenik meg. Tabló, makettek, modellek - hajó, híd, vízimalom - és interaktív  múzeumpedagógiai eszközök segítségével  pedig a  folyó menti vízügyi munkálatok és vízügyi emlékek tekinthetők meg..

 

Júniusban szintén a Természettudományi Múzeumban Balázs Dénes (1924–1994) magyar karsztkutató, földrajztudós, világutazó, számos földrajzi ismeretterjesztő mű szerzőjének tiszteletére  különleges  tárlat nyílik. Egy „háromdimenziós kézikönyv”, amelynek hat tematikus egységében nemcsak a földrajz szerelmesei érzik otthon majd magukat, hanem életkortól és földrajzjegytől függetlenül minden kíváncsi és a világra térben és időben egyaránt nyitott érdeklődő.

 

Ezt követi novemberben A jégkor pécsi vándora című tárlat, amely Magyarország második mamutlelete  - a pécsi mamut -  felfedezésének (1928) állít emléket. Több mint 150 csontmaradványt állítanak ki, továbbá az érdeklődők  megismerkedhetnek a jégkor egyéb állatmaradványaival, a jégkor kutatás történetével és eredményeivel, valamint a mai klímaváltozás következményeivel is.

 

A Múzeum Galériában  az elkövetkező hónapokban önálló kiállítás keretében lesznek láthatók Hegyi Csaba festőművész, Gádor István és Halmos Ferenc keramikusok, Németh János Svájcban élő  festő  és  Várnagy Ildikó, szobrászművész alkotásai.

Utoljára frissítve: 2018-03-13 22:11:02

További híreink
Megújultak a barlangok, a tanösvények
Befejeződött a mecseki barlangok környezetbarát átalakítása, felújítása.
2019-03-11 22:49:49, Hírek, Környezetünk Bővebben
A kutya érző lény
Fogadj örökbe! címmel kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
2019-03-09 21:39:21, Hírek, Környezetünk Bővebben
Antik gyerekkimonók Pécsett
Japán antik gyermekkimonók és japonizáló Zsolnay dekormotívumok láthatók Pécsett.
2019-03-03 18:17:54, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Életképek című lapban "Forradalom vér nélkül" címen, 1848. március 19-én jelent meg Jókai Mór cikke a márci...
Bővebben >>