. Ma Márk napja van.
Sok a baleset a vasúti átjárókban
2022-01-03 18:29:32
Sok a  baleset a vasúti átjárókban

Sok a baleset a vasúti átjárókban

A vasúti átjárókban történt balesetek száma drasztikusan megemelkedett.


A korábbi öt évben tapasztalt stagnáló értékek után 2021-ben jelentősen emelkedett a. vasúti átjárókban történt balesetek száma, amit gépjárművezetők figyelmetlensége és a KRESZ előírásainak megszegése miatt. Évente 800-900 félsorompó rúdját törik le az autósok. A MÁV teljes hálózatán 2008 óta nem volt vasúti hibából bekövetkezett, halálos áldozatot követelő baleset, azonban, hogy tovább csökkenjen a számuk a közlekedési morál változása elengedhetetlen. A MÁV körültekintő közlekedésre kéri az autósokat és gyalogosokat.


Míg 2020-ban 62 vasúti átjáróban történt baleset történt, addig tavaly ez a szám 24-gyel emelkedett. A 2021-ben történt 86 balesetben  tizenhatan vesztették életüket, valamint  15 végződött súlyos- és 14 könnyű sérüléssel, a többi esetben jelentős anyagi kár keletkezett.  Az elmúlt esztendőben az ilyen típusú  balesetek miatt a a vasúttársaságnak egymilliárd forintot meghaladó kára keletkezett.

 


A vasúti átjárókban történt baleseteket az oda behajtók figyelmetlensége és a KRESZ előírásainak megszegése okozza. A gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, illetve a csúcsforgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni. A legtöbb ilyen balesetet a gyorshajtás – a „még átérek” gondolkodásmód – az agresszív vezetési stílus, a vezetés közbeni telefonálás és a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza. A záródó sorompó rudakat látva a járművezetők megállás helyett sokszor gyorsítanak, néhányan még a lezáródott félsorompót is megkerülik.


Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok is, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken, vagy nem a kijelölt átjárókat használják. Az őket ért balesetek oka például, hogy fülhallgatóval közlekednek, a kapucni van a fejükön, a mobiloznak. Kétvágányú pályán az elhaladó vonat után – kijelölt átjáró esetén tilos jelzésnél – elindulva nem látják a másik sínpáron, ellenkező irányból gyorsan érkező vonatot. (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Utoljára frissítve: 2022-01-03 18:46:20

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>