. Ma Adalbert napja van.
Sok helyen ma is állítanak májusfát
2020-05-01 21:07:33
Sok helyen ma is állítanak májusfát

Sok helyen ma is állítanak májusfát

Sok helyütt ma is őrzik a hagyományt május elsején színes szalagokkal díszített májusfát állítanak a lányos házak elé.

 

A májusfa a fiatalság, az újjászületés és a szerelem szimbóluma. Jakab-fának is nevezik, mivel Szent Jakab vértanú napján állítják. A szép népszokásról a 15. századból valók az első feljegyzések, ám ennél valószínűleg sokkal régebbre nyúlik vissza a története.

A hagyomány szerint a májusfát április 30-ról május 1-re virradóra, az éj leple alatt vagy kora hajnalban díszítették. Voltak kisebbek és nagyobbak is, de általában mindegyikre színes szalagokat kötöztek, hajnalig őrizték.

A májusfaállítás az udvarlási szándék kifejezésére szolgált. Csoportba verődve vitték a fiatal legények a lányos ház elé a fát, amelynek csupasz  ágait feldíszítették, ott beásták a földbe.

Mivel a szerelem szimbólumaként az érdeklődést, szándékot jelölte, a lány büszke lehetett, hogy májusfát kapott. Ha egy ház előtt több fa is állt, az megmutatta, hogy egyszerre több legény is erősen érdeklődik a hajadon iránt. Ilyenkor versenyre keltek a lány kegyeiért. Az is előfordult, hogy a legények megpróbálták egymás májusfáját ellopni, így viccelődve vagy nehezítve a másik dolgát.

Egyes településeken szokás volt, hogy szerenádot is adtak a lánynak, aki a zenét hallva egy szál gyufát gyújtott, majd borral kínálta az ifjakat.

Pünkösdkor táncolták ki a májusfát, amelynek megmászása is az udvarolni vágyó legény feladata volt. Ha sikerült, lehozta a fa tetejéről a boros üveget.

A májusfaállítás egyes területeken nemcsak a közeledés szándékát jelezte, hanem a húsvéti locsolkodáshoz hasonlóan a fiatal nőrokonoknak is járt. Ha pedig egy lánynak rossz híre volt, akkor kacatokkal díszített fát kapott, ezzel szégyenítették meg.

Később a május elsejei közösségi rendezvény díszeként is sokfelé állítottak májusfát, általában a település központjában. Hagyományosan pünkösdkor bontották le, ilyenkor körül táncolták, majd kidöntötték.

Utoljára frissítve: 2020-05-01 21:08:41

További híreink
Új kezdet a migráció terén
Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő új migrációs és menekültügyi paktum megalkotására.
2020-09-24 19:53:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Pécsi Tanuló Fesztivál, immár negyedszer
A felfedezés, az öröm, a megismerés és a kíváncsiság kifejezése, egyszóval Tanuló Fesztivál.
2020-09-23 21:38:25, Hírek, Környezetünk Bővebben
Válaszd a táncot – válassz egy táncot!
A Válaszd a táncot – válassz egy táncot! szlogennel meghirdetett Nagy Táncválasztót már második alkalommal rendezik meg Pécsett
2020-09-20 01:47:34, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Teljesen megújul az országos német önkormányzat Szőnyi utcai óvodája Pécsen.
Bővebben >>