. Ma Csongor napja van.
Sok helyen ma is állítanak májusfát
2020-05-01 21:07:33
Sok helyen ma is állítanak májusfát

Sok helyen ma is állítanak májusfát

Sok helyütt ma is őrzik a hagyományt május elsején színes szalagokkal díszített májusfát állítanak a lányos házak elé.

 

A májusfa a fiatalság, az újjászületés és a szerelem szimbóluma. Jakab-fának is nevezik, mivel Szent Jakab vértanú napján állítják. A szép népszokásról a 15. századból valók az első feljegyzések, ám ennél valószínűleg sokkal régebbre nyúlik vissza a története.

A hagyomány szerint a májusfát április 30-ról május 1-re virradóra, az éj leple alatt vagy kora hajnalban díszítették. Voltak kisebbek és nagyobbak is, de általában mindegyikre színes szalagokat kötöztek, hajnalig őrizték.

A májusfaállítás az udvarlási szándék kifejezésére szolgált. Csoportba verődve vitték a fiatal legények a lányos ház elé a fát, amelynek csupasz  ágait feldíszítették, ott beásták a földbe.

Mivel a szerelem szimbólumaként az érdeklődést, szándékot jelölte, a lány büszke lehetett, hogy májusfát kapott. Ha egy ház előtt több fa is állt, az megmutatta, hogy egyszerre több legény is erősen érdeklődik a hajadon iránt. Ilyenkor versenyre keltek a lány kegyeiért. Az is előfordult, hogy a legények megpróbálták egymás májusfáját ellopni, így viccelődve vagy nehezítve a másik dolgát.

Egyes településeken szokás volt, hogy szerenádot is adtak a lánynak, aki a zenét hallva egy szál gyufát gyújtott, majd borral kínálta az ifjakat.

Pünkösdkor táncolták ki a májusfát, amelynek megmászása is az udvarolni vágyó legény feladata volt. Ha sikerült, lehozta a fa tetejéről a boros üveget.

A májusfaállítás egyes területeken nemcsak a közeledés szándékát jelezte, hanem a húsvéti locsolkodáshoz hasonlóan a fiatal nőrokonoknak is járt. Ha pedig egy lánynak rossz híre volt, akkor kacatokkal díszített fát kapott, ezzel szégyenítették meg.

Később a május elsejei közösségi rendezvény díszeként is sokfelé állítottak májusfát, általában a település központjában. Hagyományosan pünkösdkor bontották le, ilyenkor körül táncolták, majd kidöntötték.

Utoljára frissítve: 2020-05-01 21:08:41

További híreink
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a petesejt és a hímivarsejt káros fényterhelését.
2024-04-06 20:40:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>