. Ma Márk napja van.
Sorstársi segítőket képeznek
2020-02-07 21:41:17
Sorstársi segítőket képeznek

Sorstársi segítőket képeznek

Nemzetközi projekt foglalkozik az akadálymentes turizmussal, amelynek első multiplikációs workshopját tartották  meg  a fogyatékossággal élők számára Pécsett.

 

A workshop keretében a résztvevők betekintést nyerhettek a Peer-AcT projektbe, annak céljaiba, kimeneteibe. E mellett tájékoztatást kaptak arról is, miként vehetnek részt a projekt által kínált ingyenes tréningben, ami egyben kínál számukra tudást, képzettséget, valamint foglalkoztatási lehetőséget a jövőben az akadálymentes turizmus keretében. 

 

Az akadálymentes turizmus új szereplője a gazdaságnak nemcsak hazánkban, de Európa-szerte is. Megjelenését az tette egyre inkább szükségszerűvé, hogy  a fogyatékossággal élők is egyre inkább igénylik, hogy aktív részesei lehessenek a turizmusnak utasként, vendégként, vagy akár munkavállalóként. Ez utóbbi a fő célkitűzése az Peer-AcT Erasmus+ nemzetközi projektnek, amelynek keretében  a fogyatékossággal élők bevonásával a társadalmi befogadás és az egyenlő esélyek biztosítása mentén sorstársi segítő  trénereket képeznek. A tréning módszertanát közösen dolgozzák ki a felnőttképzéssel foglalkozók, a fogyatékossággal élő leendő trénerek és a turisztikai szakemberek.  

 

A projekt résztvevői a jövőben trénerként, szaktanácsadóként dolgozhatnak a turizmusban, illetve döntéshozó szervezeteknél, ugyanis a képzések alkalmassá teszik őket arra, hogy, mint fogyatékossággal élő trénerek átadják saját tapasztalataikat és szakmai ismereteiket. E mellett képessé válnak arra, hogy a tanácsadás mellett, tréningeket tartsanak az akadálymentes turizmust magában foglaló szolgáltatások - szállítás, szállás, gasztronómia, szabadidős tevékenységek, idegenvezetés - teljes köréről, valamint  segítség e területen a városi döntéshozók és tervezők munkáját .

 

A három éven át 2021. tavaszáig tartó projektben Magyarország mellett Németország, Olaszország, Spanyolország, Horvátország vesz rész. A projektben résztvevő pécsi Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet az akadálymentes turizmuson belül a sorstársi segítés és mentorálás módszertanát dolgozza ki, ehhez  kérdőíves felmérést végeztek, valamint mind az öt országban a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara Marketing és Turizmus Intézetének szakmai vezetésével pedig részletes elemezték az akadálymentes turizmusban fellelhető lehetőségeket.. A Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet társpartnere, a People First Egyesület szakértői mellett fogyatékossággal élő tagjai  személyes tapasztalataikkal is segítséget nyújtanak a projekt megvalósításához, valamint részt vesznek a sorstársi segítő  és a turisztikai szereplőkkel szervezett pilot tréningek kidolgozásában. E mellett a leendő trénerek is a  tagjaik  köréből kerülnek ki.

 

A közeljövőben hasonló workshopra kerül sor a helyi turizmus szereplőinek részvételével.

.

Utoljára frissítve: 2020-02-07 21:47:54

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>