. Ma Bernadett napja van.
Sorstársi segítőket képeznek
2020-02-07 21:41:17
Sorstársi segítőket képeznek

Sorstársi segítőket képeznek

Nemzetközi projekt foglalkozik az akadálymentes turizmussal, amelynek első multiplikációs workshopját tartották  meg  a fogyatékossággal élők számára Pécsett.

 

A workshop keretében a résztvevők betekintést nyerhettek a Peer-AcT projektbe, annak céljaiba, kimeneteibe. E mellett tájékoztatást kaptak arról is, miként vehetnek részt a projekt által kínált ingyenes tréningben, ami egyben kínál számukra tudást, képzettséget, valamint foglalkoztatási lehetőséget a jövőben az akadálymentes turizmus keretében. 

 

Az akadálymentes turizmus új szereplője a gazdaságnak nemcsak hazánkban, de Európa-szerte is. Megjelenését az tette egyre inkább szükségszerűvé, hogy  a fogyatékossággal élők is egyre inkább igénylik, hogy aktív részesei lehessenek a turizmusnak utasként, vendégként, vagy akár munkavállalóként. Ez utóbbi a fő célkitűzése az Peer-AcT Erasmus+ nemzetközi projektnek, amelynek keretében  a fogyatékossággal élők bevonásával a társadalmi befogadás és az egyenlő esélyek biztosítása mentén sorstársi segítő  trénereket képeznek. A tréning módszertanát közösen dolgozzák ki a felnőttképzéssel foglalkozók, a fogyatékossággal élő leendő trénerek és a turisztikai szakemberek.  

 

A projekt résztvevői a jövőben trénerként, szaktanácsadóként dolgozhatnak a turizmusban, illetve döntéshozó szervezeteknél, ugyanis a képzések alkalmassá teszik őket arra, hogy, mint fogyatékossággal élő trénerek átadják saját tapasztalataikat és szakmai ismereteiket. E mellett képessé válnak arra, hogy a tanácsadás mellett, tréningeket tartsanak az akadálymentes turizmust magában foglaló szolgáltatások - szállítás, szállás, gasztronómia, szabadidős tevékenységek, idegenvezetés - teljes köréről, valamint  segítség e területen a városi döntéshozók és tervezők munkáját .

 

A három éven át 2021. tavaszáig tartó projektben Magyarország mellett Németország, Olaszország, Spanyolország, Horvátország vesz rész. A projektben résztvevő pécsi Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet az akadálymentes turizmuson belül a sorstársi segítés és mentorálás módszertanát dolgozza ki, ehhez  kérdőíves felmérést végeztek, valamint mind az öt országban a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara Marketing és Turizmus Intézetének szakmai vezetésével pedig részletes elemezték az akadálymentes turizmusban fellelhető lehetőségeket.. A Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet társpartnere, a People First Egyesület szakértői mellett fogyatékossággal élő tagjai  személyes tapasztalataikkal is segítséget nyújtanak a projekt megvalósításához, valamint részt vesznek a sorstársi segítő  és a turisztikai szereplőkkel szervezett pilot tréningek kidolgozásában. E mellett a leendő trénerek is a  tagjaik  köréből kerülnek ki.

 

A közeljövőben hasonló workshopra kerül sor a helyi turizmus szereplőinek részvételével.

.

Utoljára frissítve: 2020-02-07 21:47:54

További híreink
Felébred Az alvajáró
Operabemutató lesz a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok előadásában a bel canto nemzetközi és hazai csillagaival.
2020-02-12 21:42:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb szerep a helyi közösségeknek
Az Európai Bizottság két új kísérleti intézkedés útján ösztönzi a polgárok részvételét a kohéziós projektek helyi megvalósításában.
2020-02-10 20:13:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csokoládé minden mennyiségben és formában
A farsangi időszak egyik legcsábítóbb programjaként immár nyolcadik alkalommal várja az édes szájúakat a Pécsi Csokoládé Karnevál a Zsolnay Kulturális Negyedben.
2020-02-06 19:27:27, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Téli egyetemekkel bővült a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi képzési kínálata.
Bővebben >>