. Ma Ákos, Bátor napja van.
Speciális eszköz a fájdalomküszöb mérésére
2023-12-06 20:25:41
Speciális eszköz a fájdalomküszöb mérésére

Speciális eszköz a fájdalomküszöb mérésére

A pécsi Z Elektronika egyedülálló innovációkkal mutatkozott be Németországban Düsseldorfban és Hannoverben.
 
Saját fejlesztésű, nemzetközileg is kivételes készülékkel debütált a napokban Düsseldorfban a pécsi Z Elektronika Kft. A vállalat elsőként a MEDICA Nemzetközi Orvostechnikai Kiállítás látogatóival ismertette meg speciális fájdalomküszöbmérő berendezését, ami a gyógyszeriparban alkalmazható, és kutatóintézetek számára fejlesztették ki.
 
A jelenleg hitelesítés alatt álló eszközt – melyet a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség kollektív magyar standján mutattak be – a Z Elektronika a Pécsi Tudományegyetemmel közösen tervezte és valósította meg. A fejlesztés attól forradalmi, hogy a készülék kísérletekben részt vevő állatok fájdalomérzékeléséről nyújt információkat a fájdalomcsillapító anyagok teszteléséhez. Ezt a folyamatot a kutatók ez idáig manuális módszerrel végezték. A teljesen automata berendezés viszont kamerákkal vizsgálja az állatok mozgását, automatikusan vezérelt elektronikával és szoftverek segítségével objektív mérési eredményeket ad a kísérletekről.

„A berendezés használata során kutató aktív jelenlétére sincs szükség, hiszen az előre beállított paraméterek alapján a gép tényszerűen és gyorsan képes egyszerre akár több állat vizsgálatára is. Ebből adódóan kutatóintézetek, gyógyszergyárak, gyógyszerfejlesztő központok igen hasznos kutatási segédeszköze lehet” – mondta el Ulrich Gyula, a cég fejlesztési vezetője.

A szóban forgó eszközt is felvonultató MEDICA csaknem 70 ország több mint 5300 kiállítójával és 83.000 látogatójával a világ egyik legnagyobb vállalatok közti orvosi szakvásár. Az innovatív termékek és szolgáltatások széles skáláját mutatja be az orvosi képalkotás, laboratóriumi technológia, diagnosztika, egészségügyi informatika, mobil egészségügy, valamint fizioterápiás/ortopédiai technológia és orvosi fogyóeszközök területéről. A fórumok, konferenciák és különleges show-k keretében érdekes előadásokra, szakértői beszélgetésekre  került sor. A Z Elektronika számára is kiváló alkalmat teremtettek ezek a nemzetközi kapcsolatok építésére és szakmai visszajelzésekre. A begyűjtött tapasztalatokat és új ismeretségeket a pécsi cég a berendezés továbbfejlesztéséhez és értékesítéséhez egyaránt hasznosítja.

A Z Elektronika a MEDICA-val egyidőben a hannoveri Agritechnica Agrárgépipari- és Technológiai Kiállításon is új fejlesztést mutatott be. A Fertitronic nevű terméke folyamatos szenzoros méréseket végez, amelyek alapján előre beállított határokon belül változtatja a kijuttatott anyag mennyiségét. A termék olyan gazdálkodóknak ajánlott, akik kontrollálva e kijuttatott mennyiségeket optimalizálnák a rendelkezésre álló korlátozott erőforrásokat. A hannoveri kiállításon jelentős számban érdeklődtek iránta.  Értékesítését a cég  tervei szerint 2024 második felében  kezdi el, elsősorban Európában, de Dél-Amerika és Ázsia is a lehetőségek között van.

Utoljára frissítve: 2023-12-06 20:26:30

További híreink
Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
A Pécsi Tudományegyetem, mint konzorciumvezető és hat konzorciumi partnere (HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, H...
2024-02-26 21:34:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
A Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola tanulója képviseli hazánkat a nemzetközi egészségügyi versenyeken.
2024-02-25 22:07:46, Hírek, Környezetünk Bővebben
Száz éve született Grastyán Endre
Születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak Pécsett.
2024-02-23 16:30:23, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újonnan bevezetett környezeti, társadalmi és felelős társaságirányítási szemléletű gazdasági jogi szaktanácsad...
Bővebben >>