. Ma Csongor napja van.
Startol a téli időszámítás
2017-10-28 18:32:47
Startol a téli időszámítás

Startol a téli időszámítás

Tovább alhatunk vasárnap, mert hajnalban át kell állítani az órát, most visszafele kell hajtani a mutatót.


Október utolsó hétvégéje az óraátállítás ideje. A normál, azaz a téli időszámításhoz október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig térünk vissza. Vasárnap hajnalban véget ér a nyári időszámítás, vissza kell állítani órákat 3-ról 2-re.
 
Az EU-ban 1996-ban vezették be ezt az egységesen alkalmazott módszert, vagyis minden március és október utolsó vasárnapján előre, illetve visszaállítjuk egy órával az órákat. Ezzel kevesebb áramot használunk világításra, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. korábbi adatai szerint az átállás előtti és utáni fogyasztás akár 1,5-3 százalékkal (2000-4000 MWh) is eltérhet. Összességében naponta 1-2 százalék közé tehető a megtakarítás - azonos körülmények, például időjárás esetén. A Mavir 1949 óta gyűjt adatokat a lakossági villanyfogyasztásról.


Az óraátállításoknak köszönhetően éves szinten körülbelül 100-120 GWh-val kevesebb áramot használunk a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, ami a becslések szerint évente egy közepes méretű város teljes villamos energiáját éri el. Ennek ellenére az Országgyűlés tavaly napirendre vette az óraátállítás eltörlésének kérdését, amiből végül semmi nem lett.


A fel nem használt energiát természetesen kifizetni sem kell, így az óraállításnak köszönhetően nagyjából 4-5 milliárd forinttal kevesebbet fizet az ország áramért. E mellett a környezetvédelem területén is megmutatkozik a haszna, ugyanis az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár. A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik.

Utoljára frissítve: 2017-10-28 18:53:26

További híreink
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a petesejt és a hímivarsejt káros fényterhelését.
2024-04-06 20:40:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>