. Ma Emma napja van.
Stop a nők elleni erőszaknak
2017-11-25 21:54:47
Stop a nők elleni erőszaknak

Stop a nők elleni erőszaknak

A világ minden pontján a nők és a lányok még mindig nap, nap után válnak erőszak áldozatává.


Az emberi jogok ezen  megsértése mindenen  átható jellegű és a legváltozatosabb formákban jelentkezik. E mellett sszociális háttértől függetlenül fordul elő, akár otthon, akár a munkahelyen, az iskolában, az utcán, sportolás közben vagy online. Európában háromból egy nőt már ért fizikai és/vagy nemi erőszak. Az unión belül az emberkereskedelem áldozatául esettek 80 százaléka nő. A fejlődő országokban pedig minden harmadik lányt 18 éves kora előtt adnak férjhez.


Az elmúlt 30 évben Afrikában  felére  csökkentek a női nemi szervek megcsonkításának esetei, az ellene való világméretű fellépésnek köszönhetően. Dél-Ázsiában is ugyanennyivel csökkent a 15 éves koruk előtt férjhez adott lányok aránya. A közelmúltbeli globális #metoo mozgalom pedig segített felhívni a figyelmet a szexuális támadás és zaklatás elterjedésének mértékére és egyben arra ösztönözte az áldozatokat, szólaljanak fel,  érvényesítsék jogaikat.


Ahhoz, hogy e nemi alapú erőszakot egyszer s mindenkorra megszűnjön, nagyobb hangsúlyt kell kapnia az ellene való védekezésnek  az oktatásban és a jogalkotásban is súlyosabb elbírálás alá kell esnie az ilyen jellegű cselekményeknek, de a legfontosabb feladat  a társadalmi normák megváltoztatása, az ilyen jellegű cselekmények határozott, teljes körű elítélése. Az Európai Bizottság  ezt az  évet a nők és lányok ellen elkövetett erőszak valamennyi – akár a közéletben, akár a privát szférában jelentkező – formájának felszámolására irányuló európai fellépésnek szentelte. Többek között ügyvédek, orvosok, tanárok és rendőrök képzéséhez nyújtott támogatást, akiknek elsődleges feladatuk az  áldozatok támogatása, a nemi alapú erőszak megelőzése.


E mellett  az Egyesült Nemzetekkel együttműködve elindult a Reflektorfény nevet viselő kezdeményezés, amelyre az első körben  500 millió eurót fordít az Európai Bizottság, s amelynek elsődleges célja, hogy komplexen kezelje a nők és lányok ellen elkövetett erőszak kiváltó okait, segítse az áldozatokat, valamint megerősítse a helyzetüket, ezáltal hozzájárulva a biztonságosabb, ellenállóbb, gazdagabb és szabadabb társadalmak létrejöttéhez.

Utoljára frissítve: 2017-11-25 22:33:33

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>