. Ma Vanda napja van.
Szabó Alexandra a magyar boccia sport első női Európa-bajnoka
2021-12-01 20:53:49
Szabó Alexandra a magyar boccia sport első női Európa-bajnoka

Szabó Alexandra a magyar boccia sport első női Európa-bajnoka

A Pécsi Tudományegyetemen hallgatója, Szabó Alexandra egyéniben és párosban is érmet szerzett Sevillában a boccia Európa Bajnokságot.


Szabó Alexandra, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar elsőéves hallgatója egyéniben és párosban is érmet szerzett a boccia Európa Bajnokságon, utóbbiban a szegedi Hegedűs Lászlóval együtt. Szandra aranyérme történelminek mondható, ugyanis most először rendeztek külön női egyéni számot a boccia Eb-én, és rögtön magyar győzelem született.


Szappanos Zoltán, a PTE-PEAC Lendület csapatának edzője, egyúttal a Magyar Para Boccia Szövetség elnökségi tagja szintén aktív részese volt a sikernek, hiszen a felkészülés elejétől segítette a csapattagokat, csakúgy, mint a szintén PTE-s gyógytornász, Takács Laura, és az ugyancsak pécsi csapatvezető, Makai Péter.


-Hatalmas siker, amit elért a magyar csapat, tényleg fantasztikus – kezdte Sevillából telefonos beszámolóját érthető lelkesedéssel Szappanos Zoltán, akinek a napokban ismerte el munkásságát Elek Ilona Emlékéremmel a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség. - Az elmúlt év tavaszáig kanyarodnék vissza, amikor a világjárvány miatt még minden bizonytalan volt. Akkor úgy döntöttünk, bármi lesz is, mi úgy készülünk, hogy lesz Európa Bajnokság. Összeállítottuk az edzésprogramot, nyilván úgy, hogy azt mindenki otthon csinálta végig, de online folyamatosan konzultáltunk, ha kellett, módosítottunk a programon. Nem részletezem, de nagyon hosszú volt az út idáig, és rettenetesen boldogok vagyunk, hogy a rengeteg munkának beérett a gyümölcse.


Szabó Alexandra veretlenül került az elődöntőbe a BC4 kategóriában, ahol 4-1-re múlta felül német ellenfelét. Ezt követően jött a döntő, ahol a szlovák Michaela Balcova volt Szandra riválisa. Ez a mérkőzés már jóval szorosabbra és izgalmasabbra sikerült, de hát miért is várnánk mást egy Eb-döntőtől… Szandra azonban végig higgadt tudott maradni, és 6-4 arányban megnyerte a finálét, megszerezve ezzel a magyar boccia sport első női Európa-bajnoki címét! Fontos megemlíteni, hogy a magyar csapat másik tagja, Nagy Vivien (MÁI SE – edzője Szász Zsolt) BC2 kategóriában bronzérmet szerzett, szintén végig kiválóan versenyezve.


Ezzel azonban még messze nem ért véget a magyar menetelés! Következtek ugyanis a páros küzdelmek, ahol a Szabó Alexandra-Hegedűs László páros BC4 kategóriában a döntőig masírozott! De még hogyan!? Az elődöntőbe jutásért az ukránokat, míg a döntőbe jutásért az oroszokat múlták felül nagyon magabiztos, egyaránt 8-0-s sikerrel! A fináléban aztán Szlovákia nyert, 4-2-re felülmúlva párosunkat. Ez azt jelenti, hogy három éremmel, egy-egy arany, ezüst és bronzéremmel térhet haza a magyar csapat, ami szintén történelmi bravúr.
Ráadásul az Eb-sikerek azt jelentik, hogy a jövő évi, brazíliai világbajnokságon biztosan lesznek magyar versenyzők, ugyanis a PTE hallgatója, Szabó Alexandra egyéniben is, és párosban Hegedűs Lászlóval (SZMA Szeged) kvalifikálta magát a vb-re.

Utoljára frissítve: 2021-12-01 21:06:07

További híreink
Középpontban a fiatalok egészsége
Intelligens technológiai alapokra épülő komplex prevenciós és rehabilitációs diagnosztikát és terápiát fejleszt ki közösen egy agár, egy kereskedelmi, egy orvos-biológiai...
2022-01-24 20:23:24, Hírek, Környezetünk Bővebben
Otthol, édes otthol
Ősbemutató a Pécsi Nemzeti Színházban - Otthol, édes otthol.
2022-01-22 02:30:06, Hírek, Környezetünk Bővebben
Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
A pécsi önkormányzat Baranya megye meghatározó intézményeivel fog össze annak érdekében, hogy a régió településein, a megyeszékhelyen javuljon a gazdaság versenyképessége.
2022-01-21 20:38:58, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Békés, boldog, sikerekben gazdag új évet kívánunk minden kedves olvasónknak!
Bővebben >>