. Ma Berta napja van.
Száz beteg gyógyulását segítheti
2020-05-25 21:27:47
Száz beteg gyógyulását segítheti

Száz beteg gyógyulását segítheti

Száz beteg gyógyításához elegendő 12.200 tablettát kapott  a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertára a japán kormány adományaként.


A Japánban kapható Avigan influenzás betegek gyógyítására kifejlesztett gyógyszer. Hatásának vizsgálatát az alkalmazás előtt a HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructure Network) Konzorcium koordinálja a Pécsi Tudományegyetem vezetésével.


A konzorcium elnöke, Kovács L. Gábor, Pécsi Tudományegyetem professzora  szerint  a gyógyszer segítheti a koronavírussal fertőzöttek gyógyítását, ugyanis az eddigi tapasztalatok azt mutatják a betegség korai fázisában adagolva alkalmasa  arra, hogy  garat- és  az orrváladékból eltüntesse a vírust.


Miután az Avigan sem Magyarországon, sem Európa más országaiban nem törzskönyvezett gyógyszer, ezért csak különleges eljárás során lehet embernek adni, ezért  klinikai vizsgálatnak vetik alá a készítményt.


A HECRIN Konzorcium - amelynek 2014 óta a Pécsi Tudományegyetem Szentághothai János Kutatóközpontja  a vezetője, elnöke pedig Kovács L. Gábor - az ország négy orvosképző egyeteme, valamint a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bevonásával kezdi meg a gyógyszer vizsgálatát. A tervek szerint ezen a hat helyen összesen száz igazoltan koronavírus-fertőzött beteget vonnak be a vizsgálatokba.


Kovács L. Gábor szerint kísérletekkel, vizsgálatokkal, engedélyeztetésekkel töltött éveket lehet megspórolni, ha egy új szer kifejlesztése helyett egy már létező gyógyszerről bebizonyosodik: valóban sikeresen alkalmazható az új típusú koronavírussal vírussal fertőzöttek gyógyításában, s a favipiravir kapcsán az amerikai, kínai és japán tapasztalatok rendkívül biztatóak.

Utoljára frissítve: 2020-05-25 21:28:41

További híreink
Mindenki szívében van egy dallam
A Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatá...
2020-08-05 08:20:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Siker volt a Nő-Köz-Pont Kisharsányban
Sikeres volt a “Magam Adom!-Siklós járási nők a családban és a munkahelyen, Nő-Köz-Pont Kisharsányban” címet viselő a nők munkavállalását segítő projekt.
2020-08-04 20:30:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
A szerződéses ár megállapodás kérdése
Jó minőségű kalászos vetőmag kerülhet ősszel a földekbe.
2020-08-02 20:43:59, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Immár huszonnegyedik alkalommal rendezte meg a Kiskassáért Német Egyesület, valamint a Kiskassai Német Önkormá...
Bővebben >>