. Ma Angelika napja van.
Százéves szövőszékeket keltettek életre
2023-01-12 21:06:55
Százéves szövőszékeket keltettek életre

Százéves szövőszékeket keltettek életre

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar gépészmérnök-hallgatói több mint százéves szövőszékek hiányzó alkatrészeit tervezték és készítették el szerkezeti acélból.

 

 A felkérés az egyetem művészeti karának oktatójától, Pápai Lívia textilművésztől érkezett, mert az aján-dékba kapott, ám hiányos, ezért működésképtelen szövőszékeket  nem tudják használni.  Ahhoz, hogy azok oktatási célokat szolgálhassanak, a gépészhallgatók először megismerkedtek a  működésükkel,  ezt követően megtervezték a hiányzó alkatrészeket, majd legyártották azokat.  A komplex mérnöki munka eredményeként ismét  szőni lehet a matuzsálemi korú eszközökön.

 

A régi szövőszékekből több alkatrész  is hiányzott,  amelyeket már sehol nem lehetett beszerezni.  Ahhoz, hogy újra működőképesek legyenek, egyetlen megoldás az volt,  ha azokat elkészítik.

 

A kihívást az jelentette ebben a munkában, hogy először is meg kellett érteni a szövőszék működését. Ahány típus, annyiféle rendszer. A  művészeti kar oktatói és hallgatói segítettek a gépek mechanizmusainak megismerésében, a gépészmérnök-hallgatók pedig ma is használatos szövőszékek tanulmányozásával szereztek információkat. Ezek alapján  tervezték meg a hiányzó alkatrészeket, kilincskerekeket, egyedi  csavarokat, reteszeket,  forgatókart,  mindezt nem egyszer teljesen a sötétben tapogatózva.

 

Az alkatrészek tervezésénél figyelembe kellett venniük azok igénybevételét,  milyen funkciót töltenek be,  szövéskor mit mozgatnak, milyen terhelésnek, kopásnak vannak kitéve. Például számolniuk kellett a fonal feszítőerejével, a sok szál tengelyre gyakorolt hatásával – ezek a tulajdonságok alapvetően meghatározzák, hogy milyen anyagból készüljenek a tartozékok. A tervezésnél 3D-nyomtatót is bevetettek, először műanyagból kinyomtatták a megtervezett darabokat, így könnyebben tudták módosítani azokat, majd ezután  készítették el fémből a végleges alkatrészeket  – mondja Vasvári Gyula .-  Elkészítésük komplex ismereteket kívánt a hallgatóktól, az esztergálásra, marásra, hegesztésre egyaránt szükség volt hozzájuk, sőt az egyik szabálytalan formájú alkatrész kialakításában lézervágásra is, amelyben  a kar egyik ipari partnere is segítségükre volt.  Mindezekről  a  gépszerkezet- és folyamattervezés szakirányon karbantartást és üzemeltetést is tanulnak, ennek keretei között pedig felújítástechnológiával is foglalkoznak.  

 

Az alkatrészek tervezése, előállítása új tapasztalatokkal,  gazdagította  mind a  hallgatóknak és oktatóknak. Érdekes volt megtapasztalniuk, hogy ami a művészeknek egy »pöcök«, az a mérnököknek egy retesz vagy egy forgókar.  Egyben azzal is szembesültek,  hogy a mindennapokban nagy szükségük lesz arra, hogy  elsajátítsák a megrendelő gondolkodásmódját, kommunikációját, hiszen ők az alkalmazás, a mérnökök pedig a gyártás oldaláról közelítik meg a problémát. A megbízás azért is volt hasznos a leendő mérnökök számára, mert egy  különleges eszközzel ismerkedhettek meg. A százéves mechanika tanulmányozása, az akkori mesterek gondolkodásának  megismerése fejlesztette nemcsak a hallgatók kreativitását,  hanem arra is rávezette őket, hogy mérnökként  a felmerülő problémák megoldására csak a  szerkezetek, berendezések komplex működésének  megértését követően tudják a választ megadni.

Utoljára frissítve: 2023-01-12 21:07:35

További híreink
KÓTA-díjas Pécsi Vonósok
Megnyitása óta a Zsolnay Negyed Zenetermében tartja próbáit a Pécsi Vonósok.
2023-01-26 13:59:21, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nem csak szívhez, de szívről is szól
A Pannon Filharmonikusok társadalmi felelősségvállalásról vallott értékei 210 éves múltjában gyökereznek: alapítókoncertjüket 1811-ben a muzsikus özvegyek és árvák megseg...
2023-01-24 09:24:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Szobrot állítanak Grastyán Endrének
Pályázatot hirdet a Pécsi Tudományegyetem Grastyán Endre orvos professzor emlékére felállítandó szobor elkészítésére.
2023-01-23 20:55:12, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Közvetlen brüsszeli támogatást nyert. Pécs egy széles körű partnerségen alapuló nemzetközi együttműködésben. ...
Bővebben >>