. Ma Andrea napja van.
Szélsőséges időjárás-extrém károk
2019-03-29 02:37:59
Szélsőséges időjárás-extrém károk

Szélsőséges időjárás-extrém károk

Egyre gyakoribbak a mezőgazdasági termelőket  az extrém időjárási körülmények miatt  bekövetkező, a korábbi években megszokotthoz képest jóval nagyobb károk.


A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárás az elmúlt évben is komoly hatással voltak a  növénytermesztésre. A 2018-as adatok szerint a legjellemzőbb kár még mindig a jégeső, a kifizetett szolgáltatások közel 90 százaléka a növénybiztosításokhoz kapcsolódik. Ezt figyelembe véve, 2019-ben a mezőgazdasági biztosítás díjtámogatása ismét több kedvező lehetőséget tartogat a gazdálkodók számára.  


Egyre gyakrabban okoz különösen nagy károkat az extrém erősségű szél vagy a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék. Az extrém intenzitású időjárási események miatt több tíz millió forintos kárt szenvednek el a termelők. Ezek az ország különböző részein a legkülönfélébb növénykultúrákat érintik, mint például több, mint 20 millió forintos kár érte a szabolcsi almatermesztőnek, de hasonló nagyságú volt a terméskiesése  egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei olajtök termesztőnek is.


Az egyik nagy biztosító társaság például 2018-ban összességében több mint egymilliárdot fizetett ki a mezőgazdasági termelőknek az időjárás okozta károk miatt, a hozzájuk beérkezett összes kárbejelentés 90 százaléka a növénybiztosításokhoz kapcsolódott, azon belül is a  jégeső okozta pusztítás miatt, több, mint 1000 bejelentés  érkezett.  Emellett az egyre gyakoribbá váló viharkárok  esetében a korábbiaknál isl szélesebb körű szolgáltatást nyújtanak a gazdáknak.


Hamarosan pályázhatnak ismét a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra, ami 2019-ben ismét több kedvező lehetőséget tartogat.  Fontos változás például, hogy csonthéjas és héjas kultúrájú gyümölcsök  - kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula - is bekerültek abba a körbe, amelyek után a legbővebb, kilenc kockázatra fedezetet nyújtó „A” típusú biztosítási csomag köthető. Ugyancsak kedvező, hogy a tavalyi évben 5 milliárd forintra megemelt éves támogatási keret összeg nagysága idén is megmarad.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>