. Ma Márk napja van.
Szembesítés a múlt és jelen párhuzamaival
2021-10-14 14:57:45
 Szembesítés a múlt és jelen párhuzamaival

Szembesítés a múlt és jelen párhuzamaival

Az  „Alakváltás” című kiállítás Nemes Csaba  egy több mint 30 éve alakuló életművének  egyfajta áttekintése.

A tárlat majd száz művön keresztül tart tükröt a nézőknek, hogy közelebb kerüljenek az örök kérdés megválaszolásához: Kik is vagyunk mi? Az Alakváltás cím maga is arra utal, hogy bár Nemes Csaba művészete sokféle formát, témát mutatott az elmúlt évtizedben, azok eredőjében mégis felfedezhető egy olyan vezérfonal, ami a műveket összeköti és értelmezi a néző számára is.

A kiállítás több korszakot ölel fel. Fotó alapú mediális műveinek karaktere a rendszerváltás utáni Magyarország világában  - átalakuló politikai élet, társadalom és gazdasági korszak - gyökerezik, amelynek egzisztenciális dilemmái későbbi festményein is visszatértek, és témát adtak különböző sorozatainak.

Magját két, az 1990-es évekre visszavezethető gondolatkör határozza meg. Az egyik az identitáskeresés,  az miként találja meg  egy ember azokat a fogódzókat, amihez személyiségét, pályáját kötheti. A művész számára ennek alapját az adta, amiben Magyarországon megélhette az információ, utazás és gazdálkodás szabadságát, amelyek teljesen átalakították nemcsak az ő, de az emberek világról alkotott képét.

A kiállításon látható alkotásokkal  e mellett  körüljárja, azt a fajta  „alakváltozás”-t, amit az elmúlt évtizedekben az életében, az öt körülvevő környezet megítélésében megélt.  Azt, hogy az 1960-as, 1970-es évek kádári modernizmusát az 1990-es években, mint meghaladott múlt volt jelen a köztudatban, ami a 2010-es évektől újraértékelődött, s mint egy elveszett utópia, egy olyan kor eszmerendszere, amikor még hittek az emberek a világbékében és a bolygóközi utazásban kapott új jelentést…

Ezek a fogalmak és azok több szempontú értelmezései határozzák meg Nemes Csaba festészetét. A modernizmus formarendszere, a hatvanas évek generációjának öröksége, a városi élet hétköznapjai és az attól elrugaszkodott absztrakt kompozíciók festészetének visszatérő elemei, amelyek folyamatosan szembesítik a nézőt a múlt és a jelen  között fellelhető párhuzamokkal.

A tárlat majd száz művön keresztül egy összetett, sokrétegű tükröt tart a közel és távolabbi múlt történéseiről. A festészet nyelvén utalásokkal, jelképekkel és képi kommentárokkal próbál választ adni arra a kérdése: „Kik is vagyunk mi?”

A kiállítás a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában november 28-ig látható.

Utoljára frissítve: 2021-10-14 14:59:50

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>