. Ma Beáta napja van.
Szenes Árpád kiállítás Pécsett
2023-03-13 02:54:31
Szenes Árpád kiállítás Pécsett

Szenes Árpád kiállítás Pécsett

A Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában Szenes Árpád műveiből nyílt kamaratárlat.

Szenes Árpád Rippl-Rónai József szabadiskolája után 1919-ben a kecskeméti művésztelepen dolgozott. 1922-ben absztrakt képekkel mutatkozik be fiatal művészek csoportos kiállításán az Ernst Múzeumban, de ugyanebben az évben készült más képei még a századfordulói magyar festészet hagyományait, mestereinek hatását tükrözik.

Párizsban élt és alkott 1925-től. Itt ismerkedett meg 1929-ben a portugál Maria Helena Vieira da Silvával, akit 1930-ban  vesz feleségül, aki ezt követően  felveszi a magyar állampolgárságot, s az is maradt 1956-ig.

Szenes Árpád ebben az időben sűrűn látogatta a fiatal baloldali művészekből álló Les Amis du Monde csoport kávéházi összejöveteleit, Hajdu István (Étienne Hajdu),  Pignon, Breton, Aragon társaságában. Felesége révén kapcsolatba került a Stanley William Hayter vezette Atelier 17 stúdióval. Az 1930-as években a szürrealista hatás jellemző műveire.

A második világháború kitörésekor elhagyták Párizst, Jeanne Bucher-re hagyva műtermüket és képeiket. Néhány hónapot Lisszabonban töltöttek, ahol Szenes Árpádnak önálló kiállítása nyílt, majd 1940-ben Brazíliába távoztak. Rio de Janeiróban éltek egy ideig, majd a közeli Santa Terezában telepedtek le. 1947-ben tértek vissza Párizsba. Ebben az időszakban  kezdett el dolgozni talán legjelentősebb sorozatának, a mértani és organikus formákból, repetitív motívumokból álló, változatos technikával - akvarell, gouache, olaj, pasztell, kréta - készült Bankett egyes képein. Az 1950-es évek közepétől kifejezésmódja letisztult. Tájképein a vertikális és horizontális viszonya kap nagy jelentőséget, színskálája néhány halvány színre redukálódott. Festményeire a végletesen letisztított, szinte csak a fehér szín árnyalataira, finom festékpászmákra, nüansznyi színakkordokra, rétegződő horizontcsíkokra épülő stílus jellemző.

A francia állam 1949-ben vásárolt először festményeiből, amit később több állami vásárlás is követett. Az 1970-es években számos tárlaton mutatta be műveit. A Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris-ban 1974-ben rendezett kiállítás után a kritika életművét a modern festészet klasszikusai közé sorolta.

Janus Pannonius Múzeumnak 1979-ben három festményt ajándékozott. Halála után emlékére Vieira da Silva 1990-ben létrehozta a kettejük nevét viselő, lisszaboni székhelyű, fiatal művészeket támogató alapítványt.

A május végéig, előzetes bejelentkezéssel látogatható kiállításon a művész feleségének, a szintén neves festő Maria Helena Vieira da Silvának egy alkotása is megtekinthető.

További híreink
Szokások, énekek, fazekak
Megújítja múzeumpedagógiai programját a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum.
2023-03-21 21:08:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Építőipari nívódíjas az orvoskar új épülettömbje
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület által alapított Építőipari nívódíj a hazai építőipar legmagasabb elismerésének számít.
2023-03-21 21:01:15, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
Csillagászati Hét különleges eseményeinek sora várja az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben március 23–26. között.
2023-03-18 02:50:59, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Izgalmas programokkal várják az érdeklődőket az Agykutatás Hetén a szervezők Pécsen március 13 és 19 között ...
Bővebben >>