. Ma Emma napja van.
Szépségről, reklámról, női ideálról
2016-02-11 17:44:05
Szépségről, reklámról, női ideálról

Szépségről, reklámról, női ideálról

Pécsett a Vasváry-házban A női ideál alakulása a 20. század első felében címmel nyílt tárlat.


A 20. század minden téren a forradalmi változások időszaka volt. Ugrásszerűen fejlődött az ipar, a technika, a közlekedés, az informatika. Átalakultak a társadalmi szokások, hihetetlenül felgyorsult az élet, elterjedtek a modern táncok és zenék,  mind többen sportoltak.


A tömegtermelés megjelenésével a reklám szerepe fokozatosan nőtt. A hagyományos hirdetések mellett egyre újabb és változatosabb eszközök segítették és segíti  a mai napig az eladást, az új termékek népszerűsítését.

 

A cégek mind többet költenek reklámra. Plakátokkal, számolócédulákkal, reklámkártyákkal, szórólapokkal, árlapokkal, árjegyzékekkel, kirakati táblákkal divatértesítőkkel, ajándékokkal igyekeznek megnyerni a vásárlók kegyeit. Legtöbbször neves festőművészek, grafikusok tervezik ezeket a kiadványokat, amelyek gyakran ábrázolnak szép, elegáns nőket. Így a divatlapok, filmek, fotók mellett a reklámhordozók is értékes forrásai az öltözködés történetének.


A társadalmi és életmódbeli változások hatnak a kor szépségideáljára is, ebben az időszakban szakítanak az előző század női eszményképeivel. A naiv, ártatlan lányka és a szelíden bájos asszony helyébe sokkal többféle nőmodell lép. A végzet asszonyától és a kacér, csábos mondén nőalaktól − melyet megalkotójáról, Jules Chéret-rôl „chérette”-nek neveztek − a modern, sportos nőig széles a paletta. A század első felében rendkívül gyorsan, nem egyszer egy évtizeden belül is változott a divat és a hajviselet.


A Pécsett nyílt, s április 16. nyitva tartó kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban őrzött plakátokon, nyomtatványokon, csomagoló anyagokon keresztül mutatja be a divat 20. század eleji változásait, kiegészülve  egy-egy jellemző ruhadarabbal, viselettel és korabeli kirakati babával.

Utoljára frissítve: 2016-02-11 17:49:59

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>