. Ma György napja van.
Szimulációs bemutatót is tartottak
2019-01-15 22:39:55
Szimulációs bemutatót is tartottak

Szimulációs bemutatót is tartottak

Több mint ötszáz fiatal vett részt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán megtartott nyílt napon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium  által indított országos roadshow első állomásának helyszíne  a pécsi egyetem egészségtudományi  kara volt, ahol az érdeklődők megismerkedhettek az uniós forrásokból megvalósuló  a Széchenyi2020 programban zajló felsőoktatási fejlesztéseket.


Az eseményhez egy a maga nemében egyedülálló sajtótájékoztató is kapcsolódott, amelyen nemcsak arról esett szó, hogy a Széchenyi2020 programban keretében milyen fejlesztések valósulnak meg  Baranya székhelyén, hanem  a kar hallgatói rögtönzött bemutatót is tartottak. A sajtótájékoztatónak helyet adó teremben gégemetszést hajtottak végre egy szimulációs öltözetet viselő „sérültön”, majd a folyosóról érkezett segítségkérés, egy rosszullét miatt.


A Pécsi Tudományegyetemen  mintegy 40 milliárd forint uniós támogatás felhasználásával zajlanak beruházások, fejlesztések. Az Emberi-erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 30, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból pedig 23 pályázat, valamint 20  közvetlen uniós forrásból megvalósuló, a versenyképességet növelő projekt fut. Ezek sorában hozták létre  az egyetem háromdimenziós kutatási központját, a neuro-rehabilitációs centrumát , vagy az ellátás szimulálására szolgáló skill-labort az orvosi karon.


Az egészségtudományi kar e források felhasználásával újabb épülettel gazdagodik, amelyben egyebek mellett: kialakítanak egy 2500 négyzetméteres humánpáciens-szimulációs központot, amelyen egyedülálló és komplex betegellátási környezetet hoznak létre. A hallgatók különleges helyszíneken sajátíthatják el például  a háztartási balesetet szenvedők ellátását,  vagy   azt, hogy  mit kell tenniük  azzal a sérülttel, akit egy  építkezésen  föld temetett be. Helyet kap benne szülőszoba, műtő, valamint élethű mentőautó is, amelyben  akár a mozgásban lévő járműben történő  betegellátást is gyakorolhatják.

Utoljára frissítve: 2019-01-15 22:45:06

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>