. Ma Klaudia napja van.
Színház a múzeumban
2017-12-06 02:15:24
Színház a múzeumban

Színház a múzeumban

A Janus Pannonius Múzeum Játszd el magad! című mintaprojektjében a Pécsváradi Vár, valamint egy pécsi és három pécsváradi nevelési, oktatási intézmény vesz részt.

Játszd el magad! - ami egy   drámapedagógiai módszereket alkalmazó foglalkozássorozat – célja, hogy  újszerűségével a kidolgozott és kipróbált programokhoz, módszerekhez  kapcsolódva hasznosíthatók legyenek múzeumok, köznevelési intézmény számára is.


Miért gondolja a muzeológus, hogy drámapedagógiai módszerekkel hatékonyabban megismertethető a történeti gyűjtemény?


- Színházi eszközökkel élményszerűen fedezhető fel a pécsi tímárháznak és környezetének, a Malomszegnek a története – emeli ki Pásztor Andrea, a Janus Pannonius Múzeum történész-muzeológusa, a projekt koordinátora .  -  Az épület udvara és helyiségei, illetve maga a kiállítás kiváló kulisszaként szolgál egy-egy színházi jelenet számára. Műtárgygyűjteményünkből válogatva ezekhez olyan kellékeket rendelhetünk, amelyek funkcióit a gyerekeknek először meg kell fejteniük. Viseletmásolataink felöltésével a gyerekek olyan emberek bőrébe bújnak, akikről források alapján tudjuk, hogy valaha ezen a telken, a Derfliben éltek és dolgoztak, pl. a tímármester, a segédek, a gazdasszony, a vendéglős. Mentorált muzeális intézményként azért választottuk a Pécsváradi Várat, mert ezek az adottságok ott is érvényesülnek az épület és a kiállított tárgyak tekintetében egyaránt.


A  szentendrei székhelyű Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek elnevezésű projektje keretében országszerte 19 múzeumi intézményt kért fel modern múzeumi interpretációs módszerek kidolgozására. Köztük van a pécsi Várostörténeti Múzeum, amely a társadalmilag hátrányos helyzetű gyermekek múzeumi eszközökkel történő kompetenciafejlesztését is feladatul tűzte ki.


A JPM mintaprojektjében a pécsi Bártfa Utcai Általános Iskola, valamint három pécsváradi oktatási intézmény, a Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola, a II. Béla Szakközépiskola, illetve az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vesz részt.
A  mintaprojekt  keretében, az abban résztvevő minden csoport  hat alkalomból álló -  összesen harminc-   foglalkozásra kerül sor. A Janus Pannonius Múzeum felkérésére a Keret Alkotó Csoport - Bognár Csaba és Hoffmanné Toldi Ildikó -  tagjai vezetik a múzeumpedagógiai foglalkozásokat. A Keret Alkotó Csoport drámapedagógiára, improvizációra épülő színházi előadásokat rendez.


- Arra az elvre építünk, hogy először saját magunkat ismerjük meg jobban és tudjunk jobban kapcsolódni a személyiségünkhöz, emiatt aztán a társainkhoz, majd a minket körülvevő világhoz is könnyebben, jobban tudunk viszonyulni. Ezek az interakciók egymást erősítve fejtik ki hatásukat – mondja   Bognár Csaba.


Kitért arra is, a foglalkozások 70 százaléka  az élményekre épül, amelyet a részvevők  a későbbiekben elsősorban a kommunikációban, a konfliktuskezelésben és a társas kapcsolataikban tudnak hasznosítani. A fennmaradó 30 százalék pedig magára a múzeumi környezetre épül.


A gyerekek a foglalkozások során egyes múzeumi tárgyakat meg is érinthetnek és régi ruhadarabok másolatait ölthetik fel magukra, ezáltal  erősödik (helyi) identitásuk, bővülnek az ismereteik,  a közösen megszerzett tudás során. A játékos drámapedagógiai foglalkozások természetesen sok tapasztalattal szolgálnak a Keret Alkotó Csoport számára is. Jövőre a Múzeumok Éjszakája eseménysorában egy nagyobb méretű program keretében  kerül majd sor  a Felsőmalom utcai tímárház minden szegletének bemutatására.


A foglalkozás végén pedig a részvevőket arra kérik, meséljenek arról, jól érezték-e magukat, illetve jelöljék meg, melyik feladat vagy programelem tetszett a legjobban. A Keret Alkotó Csoport a visszajelzésekből szerzett információkból egyrészt megerősítést kapnak, hogy az előre eltervezett program beváltotta a hozzá fűzött reményeket, másrészt  arra is rámutatnak, melyik részelem, játékos forma alkalmas leginkább az ismeretátadásra.


A mintaprojekt egyik feladata, hogy a jövő pedagógusait is megismertesse a történelemtanításban alkalmazható színházi, drámapedagógiai módszerekkel. A Janus Pannonius Múzeum felkérésére a Pécsi Tudományegyetem Újkortörténeti Tanszéke a projekthez kapcsolódó kurzust indított, így hallgatók is minden alkalommal részt vesznek a múzeumi foglalkozásokon.

A pécsi tímárház után a foglalkozások a Pécsváradi Várban folytatódnak egészen december közepéig. December 6-án a Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola, december 7-én az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, illetve II. Béla Szakközépiskola tanulói vesznek részt a nem hétköznapi alkalmakon.

További híreink
Nyert a pécsi mandulafa
A pécsi havi-hegyi templom előtt álló mandulafa nyerte el ebben az esztendőben az Európai Év Fája címet.
2019-03-20 02:43:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Új, modern lélegeztető gépek az intenzív osztályon
Közel százmillió forint értékben szerzett be a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete tizenhat korszerű léle...
2019-03-19 02:04:23, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Mars-küldetés és a legnagyobb meteorit
Mintegy harminc program, planetáriumi vetítések, érdekes csillagászati-űrkutatási előadások, távcsöves bemutatók és gyerekprogramok várják az érdeklődőket a Csillagászat...
2019-03-18 03:00:04, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Fogadj örökbe! címmel kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztons...
Bővebben >>