. Ma Auguszta napja van.
Szívvel a stroke ellen
2014-11-22 04:21:47
Szívvel a stroke ellen

Szívvel a stroke ellen

Hazánkban évente  negyven-ötvenezer ember kap stroke-ot, huszonötezren kerülnek kórházba szívinfarktus következtében. Az első hónapban a halálozási arány 20-25 százalék.

 

Szívvel a stroke ellen címmel országos egészségügyi figyelemfelkeltő és felvilágosító kampány  indult útjára a stroke, illetve a szívinfarktus korai felismeréséért és megelőzéséért. A Magyar Stroke Társaság és a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint az Országos Mentőszolgálat kezdeményezéséhez a Pécsi Tudományegyetem és a pécsi önkormányzat is


Baranyában évente körülbelül 1500-2000-re tehető azok száma, akiket szélütés ér. A Pécsre is kiterjedő kampánynak, és a 400 ágyas klinika rekonstrukciójának köszönhetően az ő életben maradási esélyeik javulhatnak a jövőben.


A stroke a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség Európában, éves viszonylatban 1,4 millió halálesetet regisztrálnak, hazánkban 15 ezren halnak meg szélütés következtében. A hirtelen lecsapó betegség pedig nem csupán az időseket érinti, egyre inkább sújtja a fiatalokat is. A férfiak különösen veszélyeztetettek, a statisztikák szerint őket öt évvel hamarabb üti meg a guta, mint a nőket.


A stroke kockázati tényezői között említhetjük a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az extrém túlsúlyt, a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, de köztük van még az úgynevezett pitvarfibrilláció is, ami az egyik leggyakoribb szívritmuszavar. A betegség jelentősen megnöveli a szélütés kockázatát, évente több mint hárommillió ember szenved stroke-t miatta. A kampányban kifejezetten a pitvarfibrillációra - alattomos, rutin EKG-vizsgálattal sokszor  ki nem mutatható  - hívják fel a figyelmet.


A Pécsett és Baranyában élőknek különösen előnyt jelent, a 400 ágyas klinika nemrégiben átadott A és C szárnya. Mint dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke, kardiológus, klinikaigazgató,  a Pécsi Tudományegyetem tudományos - és innovációs rektor-helyettese elmondta, az első emelet C szárnyában hazánkban egyedülálló ellátó egységként stroke központ  jött létre. Itt egy helyen, közvetlenül egymás mellett dolgoznak a neurológiai klinika stroke-kal foglalkozó orvosai és a kardiológus szakorvosok. Ennek az együttműködésnek köszönhetően a páciensek gyorsabb és magasabb színvonalú ellátáshoz jutnak, nagyobb esélyük van ez által a gyógyulásra.

 

Kitért arra is, ez különösen fontos a stroke-kal kórházba kerülők esetében, az új egységben  ugyanis 24 órán belül minden szükséges háttér-diagnosztikai vizsgálatot el tudnak végezni.

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Befejeződött a Lauber Dezső Sportcsarnok belső felújítása.
Bővebben >>