. Ma Gedeon napja van.
Szoboravatás, Házasság Világnapja Pécsett
2013-02-09 18:48:52
Szoboravatás, Házasság Világnapja Pécsett

Szoboravatás, Házasság Világnapja Pécsett

Mahatma Gandhi mellszobrát avatták fel a nevét viselő roma gimnáziumban Pécsett, a nagycsaládosok pedig a Házasság Világnapját ünnepelték idén tizedszer.

A hét végén igazán nem panaszkodhattak a pécsiek, hogy nem volt hova menniük, hiszen számos jelentős programnak adott otthont a város. Baranya székhelyén tartották meg az immár egy évtizedre visszatekintő Házasság Világnapjának rendezvényeit, Európa egyetlen roma gimnáziumában szobrot avattak, a Zsolnay Kulturális Negyedben pedig indiai napot tartottak

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete szervezésében megtartott egész napos eseményen részt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára is, aki egyebek mellett megnyitójában arról beszélt, hogy a család, mint olyan  az emberek többségénél sikeresen működik, minden örömével, szépségével, de nehézségével együtt. Éppen ezért érdemes ezért a társadalom legkisebb sejtjéért a családért küzdeni, a családalapításért tenni. A rendezvény keretében leplezte le Páva Zsolt, Pécs polgármestere a házasságot és a családot jelképező életfát, egy szőlőt ábrázoló faragott faoszlopot.

A mozgalom „Hiszünk a Házasságban!” címmel házaspárok kezdeményezésére indult útjára 1983-ban Amerikából, s később a „Házasság Világnapja” nevet kapta, amelyet február második vasárnapján immár világszerte ünnepelnek. Szimbóluma egy férfit és egy nőt jelképező, gyertyára emlékeztető forma, mely azt fejezi ki, hogy a házastársi szeretet fényt áraszt a világra. Jelmondata: „Szeressétek egymást!”- hiszen folyamatos kihívás a házastársunk melletti döntés
és a szeretet mindennapi gyakorlása. Célja a házasság népszerűsítése, a tartós, boldog házasságok értékének felmutatása. Az egészséges társadalom alapja és modellje is a jó házasságon nyugvó család, mely egyben nemzeti megmaradásunk záloga.

Ugyanezen a napon, India "apostolának"  Mahatma Gandinak  a szobrát leplezték le Pécsett a nevét viselő gimnáziumban. Az alkotást Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Gauri Sankar Gupta, India magyarországi nagykövete és Páva Zsolt, a város polgármestere leplezte le az intézmény aulájában. A bronzból készült mellszobrot az indiai nagykövetség kezdeményezésére a Kulturális Kapcsolatok Indiai Tanácsa adományozta az iskolának, amelyik hajón és repülőn érkezett hazánkba.
         
Éppen két évtizede kezdték meg Pécsett a Gandhi Gimnázium alapítását, az intézményben 1994 februárjában indult el az oktatás. Az iskola, amely a kezdetektől felvállalta a magyarországi cigányság tehetségápolását, egész Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézményeként ismert. Az idei jubileumi esztendőt rangos, különleges eseményekkel, valamint a szakmai munka továbbfejlesztésével szeretné emlékezetessé tenni.

- A szellemiség a kezdetek óta ugyanaz, de a módszereknek folyamatosan változniuk, az iskolának fejlődnie kell – mondja a Gandhi Gimnázium és Kollégium igazgatónője, Déri Ildikó, aki 2012 óta áll az intézmény élén.

A jubileumi esztendőben a szoboravatást követően számos program keretében elevenítik fel az eltelt két évtized eseményeit.  Lesz emlékfal-avatás, számos kiállítás és játék, öregdiák-találkozó, kiadványt is megjelentetnek, amelyben az iskola történetét dolgozzák fel, tartanak nemzetközi konferenciát. A határon-túli partnerkapcsolataik kiépítése is a tervek között szerepel, Bogdán János - a gimnázium egyik alapítója és első igazgatója - tiszteletére pedig, aki idén lenne 50 éves külön megemlékezést tartanak majd.

Utoljára frissítve: 2013-02-09 18:50:20

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>