. Ma Ákos, Bátor napja van.
Szobrász házaspár művei a Pécsi Galériában
2024-02-08 21:10:53
Szobrász házaspár művei  a Pécsi Galériában

Szobrász házaspár művei a Pécsi Galériában

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja, Lengyel Péter és adjunktusa, Tóth Zsuzsi alkotásai közös kiállításon láthatók a Pécsi Galériában.

A művész házaspár munkáikban a közös pont a reflexió a múltra és az emlékekre, emlékezetre, legyen az akár egy család, akár egy társadalmi, politikai környezet sajátja.

A feleség, Tóth Zsuzsi munkáiban a család és annak múltjához kötődő tárgyak épülnek össze szobrászi elemekkel. A tárgyi és a megélt emlékek együttesen alakítanak ki egy új téri valóságot, ahol a személy hiánya egyrészt felerősödik, másrészt a szobrászi motívumoknak köszönhetően egyúttal fel is oldódik a hiány érzete.

Míg férje, Lengyel Péter alkotásai történelmi kontextusokat vetítenek elénk. A háborúhoz és a népirtáshoz kötődő bűn természetével foglalkoznak, jelenkori és múltbéli személyek és azok bűnhöz való kapcsolatával. Mindezeket a klasszikus köztéri szobrászatból eredeztethető megoldásokkal mutatja be,  de úgy, hogy a tartalmi vonatkozások, a jelentések inverz megragadása felerősíti az eredendő bűn szörnyűségeit.

A szobrai mellett különböző mediális eszközök is megjelennek a tárlaton, a videó vagy a különböző hanghatások és egy irodalmi, performatív és tájhoz kötődő elemeket tartalmazó film is látható.

A Territory címet viselő tárlat március 9-ig  látható a Pécsi Galériában.

Utoljára frissítve: 2024-02-08 21:11:14

További híreink
Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
A Pécsi Tudományegyetem, mint konzorciumvezető és hat konzorciumi partnere (HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, H...
2024-02-26 21:34:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
A Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola tanulója képviseli hazánkat a nemzetközi egészségügyi versenyeken.
2024-02-25 22:07:46, Hírek, Környezetünk Bővebben
Száz éve született Grastyán Endre
Születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak Pécsett.
2024-02-23 16:30:23, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hotelt és üzleti tömböt alakítanának ki a Zsolnay gyár jelenlegi termelőegységei helyén.
Bővebben >>