. Ma Béla napja van.
Szokások, énekek, fazekak
2023-03-21 21:08:58
Szokások, énekek, fazekak

Szokások, énekek, fazekak

A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum megújítja múzeumpedagógiai programját.

 

Egy kiállítás megújítása nem csak a kiállítótér újrarendezését, tárgyak felújítását vagy cseréjét jelenti. A megújulás lehetőséget ad a teljes múzeumi tevékenység újragondolására, frissítésére is. Az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplőmohácsi  Kanizsai Dorottya Múzeum múzeumpedagógiai programjai is megújultak  az NKA Magyar Géniusz Program pályázatának keretein belül, számos új foglalkozással várják a fiatalokat és időseket egyaránt.

A múzeumoknak ma már nemcsak a tárgyak gyűjtését, megőrzését és kiállítások rendezését tartják  feladatuknak, hanem a gyűjteményükkel kapcsolatos ismeretátadás is. Ennek legszélesebb körben ismert és használt módszere a múzeumpedagógia.

- A Kanizsai Dorottya Múzeumban az NKA Magyar Géniusz Pályázat keretein belül a múzeumpedagógiai kínálat is megújul, és a gyermekektől a nyugdíjas korosztályig különböző témájú, élmény gazdag foglalkozásokon vehetnek részt a látogatók.
Mivel az ország különböző területeiről érkező csoportok számára Mohács a csatát és a busójárást jelenti, ezért ezeknek a témáknak is helyet adtunk, és ezeket a különböző korosztályos sajátosságokhoz szabtuk – emeli ki Hasanovic-Kolutácz Andrea, a múzeum igazgatója. – Azonban igyekeztünk a gyűjteményünk többi témájához is foglalkozásokat kitalálni kidolgozni, hogy a mohácsi nemzetiségi együttélés, a Dunához kapcsolódó ismertek vagy városunk ismert szülöttei mind témái lehessenek egy-egy foglalkozásnak ilyen alkalomnak.

 Ahogy általában a kortárs múzeumi foglalkozások esetében, Mohácson is törekednek arra, hogy többféle, élményekben gazdag kínálattal találkozzanak az érdeklődő csoportok. Legyen szó arról, hogy mit tehetünk, hogy a régi társadalmak példáit követve, jobban megbecsüljük a tiszta vizet, vagy hogy a 100 évvel ezelőtti városi viseletek rekonstrukciójának felpróbálása és a vásárlási szokások feltárása mentén hogyan rajzolható körül a soknemzetiségű város képe, az bizonyos, hogy élményekben gazdag időt lehet eltölteni a múzeumban.

Az „Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik – A víz és tárgyi kultúrája” című foglalkozás során a vízhez kapcsolódó tárgyak (vízhordó fa, a mohácsi feketekerámiák közül a kanták és kancsók, víztisztító berendezés, amelyet a hajósok használtak, vízimalom stb.) megkeresése és megvizsgálása után, azok korabeli használatát – a demonstrációs eszközök segítségével – ki is próbálva összevethető a régi a mai vízhasználattal. Ezáltal fény derülhet a látogatóban arra, hogy a korábbi korok vízhasználata mennyivel fenntarthatóbb és környezettudatosabb volt, mint manapság a miénk.

Az „Egy piaci nap – a mohácsi multikulti” című foglalkozásnak is hasonlóan aktuális nevelési céljai vannak. Mohácson öt nemzetiség (magyar, német, sokac, szerb, zsidó) különböző felekezetiséggel élt a 20. század közepéig egymással békében és megértésben. A foglalkozáson egy piaci nap forgatagát megelevenítve válik átélhetővé a 19. századi Mohács sokszínű kulturális közege.

A személyes életút „nagy kérdéseit” tárgyalja a „Házasodik a tücsök...” című foglalkozás. A házassághoz és a szerelemhez kapcsolódó szokáshagyományok és a kelengyés láda megismerése révén a fiatalabb korosztály elgondolkodhat ezeknek a fogalmaknak a korábbi és a mai jelentéséről, erkölcsi sajátosságairól.

A foglalkozások során számtalan módon, interaktív megoldással, kézműveskedéssel, zenével, tánccal ismerkedhetnek meg mindezekkel  a helyi  és Mohácsra  turistaként érkező gyerekek.

Utoljára frissítve: 2023-03-21 21:11:23

További híreink
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>